Érdemes körbenézni a könyveink között, kincsek lapulhatnak köztük

HírKlikk 2024. szeptember 21. 20:20 2024. szept. 21. 20:20

A Libri Antikvárium és a Vatera online piactér szakértőit faggatta ki a Pénzcentrum, hogy megtudja, milyen mérőeszköz alapján lehet „belőni”, hogy mely könyv számít különösen értékes, antik besorolású könyvnek. Kiderült, hogy ha a családi könyvtár darabjai elég régiek és elég jó állapotban megőrződtek, esetleg még manapság felkapott kategóriába is tartoznak, akkor jó eséllyel komoly értéket képviselhetnek. 

Bár a gazdasági válság rengeteg ágazatot megvisel, az antik piac továbbra is virágzik Magyarországon, s vannak olyan tárgyak is, amelyeket régi családi emlékekből az idő varázsolhat értékes kincsekké, mint például az antik könyvek. A Pénzcentrum ennek az ismérveit járta körbe.

Megtudta, hogy nincs teljesen egzakt válasz arra, mikortól beszélünk könyvek esetében antik darabokról, de a többség és a hétköznapi gyakorlatban 1945, a II. világháború vége szokott lenni egy választóvonal. Sok befolyásoló tényező van, de alapkritériumnak a jó állapotot lehet mondani. Ezután következik a témakör és a ritkaság. A magasabb árfekvésre garanciát jelent ha egy kötet nem csak felkapott, gyűjtői körökben népszerű tematikájú, de egyben ritka, kispéldányszámú vagy éppen dedikált, bibliofil kötésű. A Librinél elmondták, hogy náluk a legkeresettebb témakörök között volt az elmúlt tíz évben a vadászat, a hazai avantgard művészet, a judaika, a militária és a művészi könyvkötések. 

A portál a Vateránál megtudta azt is, hogy az online piactéren óriási pénzeket fizettek az antik darabokért. Ott már konkrét toplistával szolgáltak, ebbe a válogatásba a következők kerültek az első ötbe:

  • Egy magyar nyelvű, vallási prédikációkat tartalmazó, 1633-as kiadású kötet – 850 000 Ft.
  • Vörösmarty Mihály: Csongor és Tündéjének egy első kiadású példánya – 760 000 Ft.
  • Molnár Ferenc: Pál utcai fiúk című regényének első kiadása – 700 000 Ft.
  • Kertész Róbert: Hajók és hősök I-II. 1943-as kiadású hadtörténeti kötet – 559 000 Ft.
  • Az Osztrák–Magyar Monarchia Írásban és Képben, 1891-es magyar nyelvű kiadvány: – 420 000 Ft.

Ezen kívül a Vateránál azt is elárulták, hogy antik könyvek kategóriában a kötetek 65 százalékát fix áron, 35 százalékát pedig aukció útján vásárolták meg (az utóbbi négy év tranzakciói alapján).

További érdekességekről, konkrétumokról olvashat a témáról Pénzcentrum cikkében.

Forrás: Pénzcentrum


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom