Erdogan komolyan üzent az Európai Uniónak

HírKlikk 2020. július 16. 18:55 2020. júl. 16. 18:55

A Hagia Sophia újbóli átalakítása mecsetté nyugta Európának, és részben jogos nyugta. A Törökországgal kapcsolatos európai politika egyetlen hatalmas csalódás, és a Hagia Sophia átalakításával Erdogan most demonstrálja a hatalmát. A török elnök vitathatatlanul búcsút vett a nyugat-európai minta szerinti demokráciától – írja a Handelsblatt.

Brüsszelben, Berlinben és Párizsban már régen nincs közös vonal, ha Erdogan akcióiról, vagy az országban zajló történésekről van szó. Európában mindig akad valaki, aki ellentmond a többi szereplőnek. Líbia esetében például Olaszország Ankara mellett áll, Párizs viszont Ankarát a háború szítójának tekinti, és saját célokat követ. A menekültek ügyében Görögország agresszornak tekinti Törökországot, míg Németország az Ankarával kötött menekültügyi megállapodás mellett kardoskodik – és még lehetne sorolni a példákat.

Brüsszelben jelenleg alighanem senki nem tudja felbecsülni, milyen károkat okozhat, ha eltaszítják azt az országot, amelytől Európa az utóbbi években annyira függővé tette magát. És még a német kormányban sincs egyetértés: a turizmus-megbízott azért emel szót, hogy vonják vissza a törökországi utazásokkal kapcsolatos figyelmeztetést, az SPD vezetése alatt álló külügynek pedig esze ágában sincs engedélyezni az ellenőrizetlen ki- és beutazásokat.

Erdogan korábban mindig a régi kontinensre sandított, hogy előre vigye az országát, de most ez megváltozott, és a török elnök diktálja az európai fővárosok napirendjét. A Hagia Sophia átalakítása ezt csupán demonstrálni hivatott. Mindkét fél számára nagyon jó lenne egy pontos menetrend, amely elismeri a realitásokat. A csatlakozási tárgyalásokat be kellene szüntetni: ez szabaddá tenné az utat az Ankarához fűződő kapcsolatok új szintjéhez. Ugyanakkor Törökország Európa stratégiai partnere, amelyre messzemenően lehet támaszkodni – írta a szerző. 

 
Forrás: Hírklikk