Erre költik megemelt fizetésüket a képviselők

Csanádi Dávid 2019. november 25. 11:31 2019. nov. 25. 11:31

Az MSZP nélkülöző családokon segít, a Párbeszéd minden hónapban máson, a Jobbiknak szeretetszolgálata van, az LMP képviselői egyénileg jótékonykodnak, a Fidesz pedig titkolózik.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a párt novemberi választmányi ülésén jelentette be, hogy a 2018-ban megemelt képviselői fizetésekből keletkezett többletösszeget a frakció tagjai egy alapba gyűjtik, amiből a párt szegény sorsú családoknak segítve karitatív akciósorozatot indít. Az MSZP-nél nem fizetésemeléshez kötött az adakozás: a politikusaik korábban is rendszeresen rendeztek gyűjtéseket a rászorulóknak.

A bejelentés kapcsán megkérdeztük a többi parlamenti pártot is, hogy ők mihez kezdtek az ellenzék által sokat bírált fizetésemeléssel.

A Párbeszéd telefonon tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a fizetésemelés óta ezt az összeget minden hónapban más-más jótékony célra fordítják, támogatták már belőle a független sajtót és a rászorulókat is.

A Jobbik részben az Állami Számvevőszék, részben a Jobbik Szeretetszolgálatának adományozza a többletet, az ÁSZ-nak alighanem a pártot terhelő büntetések csökkentésére. A párttól azt az információt kaptuk, hogy önkormányzati képviselőik is jótékony célra fordítják fizetésük egy részét. A Jobbiknál is régi hagyományai vannak a jótékonyságnak: 2010 óta gyűjtenek rendszeresen karitatív célokra.

Az LMP-nél nincs központilag szervezett jótékonysági akció, a párt képviselői egyénileg jótékonykodnak: civileknek, egyszülős és nyugdíjas szervezeteknek, valamint korai fejlesztő központoknak és lakhatási problémákkal küzdő családoknak nyújtanak pénzügyi támogatást.

A Fidesztől azt a választ kaptuk, hogy a frakció tagjai folyamatosan jótékonykodnak, de ezzel nem akarnak kérkedni.

A DK és a KDNP nem válaszolt kérdésünkre. Ha a későbbiek során kapunk tőlük választ, cikkünket természetesen bővítjük.