Értelmezhetetlen Novák Katalin látogatása a NATO főtitkáránál

NVZS 2023. november 6. 07:10 2023. nov. 6. 07:10

„Ennek se füle, se farka: a magyar köztársasági elnök nem felelős sem a kormányzati döntésekért, sem az Országgyűlés döntéseiért, ezért teljesen értelmetlen a találkozása a NATO főtitkárával.” Így reagált Szekeres Imre a hírre, hogy Novák Katalin a héten Brüsszelben találkozik Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral. A tárgyaláson minden bizonnyal előkerül, hogy Magyarország még mindig nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozásának a dokumentumát. A korábbi honvédelmi miniszter portálunknak megjegyezte, hogy sajnálja Orbán Viktort, aki ellen – a jelek szerint – fellázadtak a párttársai. Majd csak annyit mondott: „Én jó utat kívánok Novák Katalinnak, Brüsszel közismerten kellemes város, Stoltenberg NATO-főtitkár pedig közismerten udvarias európai politikus”.

A Köztársasági Elnöki Hivatal a Telex kérdésére megerősítette, hogy Novák Katalin három napos látogatást tesz Brüsszelben. Az államfő november 8. és 10. között mások mellett találkozik Fülöp belga királlyal, Alexander De Croo belga kormányfővel, Roberta Metsolával, az Európai Parlament elnökével, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is.

Az Index brüsszeli források alapján azt írta, „az orosz–ukrán konfliktus, valamint az október 7-én kirobbant izraeli háború miatt több NATO-tagállam vezetője már türelmetlen Magyarországgal szemben, amiért a Magyar Országgyűlés még mindig nem ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását” – erről tárgyalhat majd a magyar köztársasági elnök a NATO-főtitkárral. A Telex erre vonatkozó kérdésére a Sándor-palota azonban nem válaszolt.

Nem gyakori – sőt! –, hogy a magyar köztársasági elnök a NATO központjában találkozik az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének a főtitkárával, amit az is mutat, hogy Magyarország 1999-es csatlakozása után csak 2013-ban volt példa először ilyenre, akkor Áder János ült tárgyalóasztalhoz Anders Fogh Rasmussen akkori NATO-főtitkárral a katonai szervezet brüsszeli központjában. Akkor a NATO-főtitkár megbízható szövetségesnek nevezte Magyarországot, Áder pedig a megbeszélések utáni sajtótájékoztatón a tárgyalás lényegét tömören három szóban foglalta össze: biztonság, bizalom és partnerség. Kíváncsian várjuk a Novák-Stoltenberg találkozón és az utána elhangzó minősítéseket. 

De arra is kíváncsiak voltunk, hogy mit keres Novák a NATO központjában? Mert ugyan a fegyveres erők főparancsnokaként elvben lehet illetékessége, de köztudott, hogy ez nem illetékesség, hanem valójában inkább egy operett-tisztség. Szekeres Imrét kérdeztük, hogyan látja ezt a kérdés.

Ennek se füle, se farka: a magyar köztársasági elnök ugyanis nem felelős sem a kormányzati döntésekért, sem az Országgyűlés döntéseiért, ezért teljesen értelmetlen a találkozása a NATO főtitkárával” – szögezte le a korábbi honvédelmi miniszter. Mint hozzátette: ha Novák Katalin bejelentkezik Jens Stoltenberghez, akkor a főtitkár nyilván nem utasítja el, már csak azért sem, mert az barátságtalan lépés lenne. De az biztos, Novák Katalin nem illetékes azokban a kérdésekben, amelyek a NATO-ban Magyarországot érintik, ezekben csak a kormány és a Parlament az. „Én jó utat kívánok neki, Brüsszel közismerten kellemes város, Stoltenberg NATO-főtitkár pedig közismerten udvarias európai politikus” – mondta.

A köztársasági elnök arra sem jogosult, hogy magyarázatot adjon a kormány és az Országgyűlés cselekedeteire – mutatott rá. Az nagy kérdés, hogy a magyar Országgyűlés fideszes és kereszténydemokrata képviselői miért lázadtak fel Orbán ellen? – vetette fel Szekeres, aki közbevetésünkre, hogy vajon valóban fellázadtak-e ezek a képviselők, érezhető malíciával a következőket mondta: „másként nem tudom értelmezni, hiszen a szerencsétlen Orbán Viktor már egy éve beterjesztette a Parlament elé, hogy a kormány javasolja a svéd NATO-csatlakozás megszavazását, de irgum-burgum, a bátor fideszes és kereszténydemokrata képviselők juszt sem tesznek ennek eleget”. Arra amúgy ő is kíváncsi lenne, hogy a köztársasági elnök milyen módon tudja „elénekelni” ezt a NATO főtitkárának.

De persze a kormány sincs jobb helyzetben – jegyezte meg. Mert a NATO, amely független, szuverén államok védelmi és politikai szövetsége, egy nagyon világos politikát képvisel az orosz agresszióval szemben és Ukrajna mellett. Ezt a világos és a magyar kormány által is megszavazott álláspontot Orbánék rendre figyelmen kívül hagyják. Szekeres így azután azt sem tudja, hogy mit fog mondani Novák Stoltenbergnek, aki nem kezdő sem a NATO-ban, sem az európai politikában, s aki két évre elvállalta főtitkári szerepének meghosszabbítását is azért, hogy az orosz agresszió idején ne legyen bizonytalanság a NATO-központban. Sajtóhírek szerint őt egy másik nyugat-európai politikus, Mark Rutte követi majd a tisztségben, az a holland politikus, aki kevésbé tűnik Orbán barátjának – jegyezte meg Szekeres (erről egyébként itt írtunk). Így tehát Novák látogatása értelmetlen és csak további zavarokat okoz majd – vélte. 

Jelentések szerint egyébként Orbán csütörtökön kétoldalú tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel a kazah fővárosban, ahol mindketten a türk államok szervezetének csúcstalálkozóján vettek részt. Minden bizonnyal egyeztetettek Svédország NATO-csatlakozásáról, már csak azért is, mert Orbán többször jelezte, nem mi leszünk az utolsók, akik ratifikálják azt – egyelőre a törököké mindenesetre még szintén hátra van. „Persze Törökország fontos szereplő az európai és az ázsiai politikában, de a hódoltságnak már vége van, talán nem ezt az utat kellene követni” – szögezte le Szekeres Imre, elárulva, hogy a minap összeszámolta: eddig már tizenháromszor jelentette be valamelyik kormányzati potentát – a miniszterelnök, a külügyminiszter, a honvédelmi miniszter, illetve az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke –, hogy már minden rendben van, pedig nem is. Végezetül megjegyezte: „el nem tudom képzelni, hogy ezt valaha is meg fogja tudni magyarázni az Orbán-kormány, hiszen ennek semmi értelme sincs”. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom