EU-biztos: a Nemzeti Kártya Program kockázatot jelent a schengeni övezet biztonságára

HírKlikk 2024. szeptember 4. 20:50 2024. szept. 4. 20:50

Magyarország Nemzeti Kártya Programjának Oroszország és Fehéroroszország állampolgáraira való kiterjesztésének esetleges gazdasági előnyei nem állnak arányban a rendszernek a schengeni övezetet fenyegető biztonsági kockázataival – vélte Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi felelőse az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) szerdai, a magyar Nemzeti Kártya Programról tartott meghallgatásán.

Az ülésen Johansson az Európai Unió belső biztonságának megerősítése mellett szállt síkra, kiemelve, hogy „több tagállam él orosz fenyegetettségben" a mai napig.

Mint mondta, az utóbbi időben több, orosz, illetve fehérorosz állampolgárságú személyekhez köthető „súlyos bűncselekményről, kémkedésről és szabotázsakciókról" érkeztek bejelentések Európa-szerte.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy orosz és fehérorosz állampolgárok ne juthassanak az EU területére, mert veszélyeztetik az uniót" – szögezte le a svéd biztos.

Emlékeztetett továbbá arra, hogy az EU két évvel ezelőtt megszüntette az orosz és fehérorosz állampolgárokat érintő vízumkönnyítéseket, és az intézkedés nyomán jelentősen csökkent a vízumkérelmek száma.

A Nemzeti Kártyával kapcsolatban elmondta, hogy a héten újabb levelet írt az ügyben a magyar hatóságoknak, rákérdezve a többi között arra, hogy a Nemzeti Kártyát igénylő orosz és fehérorosz állampolgárok szigorúbb átvilágításon esnek-e át, mint az uniós tagjelölt országok állampolgárai. Elmondta, hogy Magyarországnak szeptember végéig van ideje válaszolni a levélre.

Ama kérdésre, amely szerint elképzelhető-e Magyarország időszakos felfüggesztése a schengeni övezetből, a biztos azt felelte, erre nem lát lehetőséget, ám hozzátette, hogy minden tagállamnak joga van arra, hogy belső határellenőrzést vezessen be, ha szükségesnek látja.

„A schengeni övezet a bizalmon alapul. A tagállamoknak támogatniuk kell egymást, mert az övezet védelme közös felelősségük" – jelentette ki.

Bár Johansson aláhúzta, hogy mind ez idáig alacsony a száma azoknak az oroszoknak és fehéroroszoknak, akik Nemzeti Kártyát kaptak, úgy vélte, a magyar kormány biztonsági kockázatot vállal azzal, hogy e két országból igyekszik csökkenteni a munkaerőhiányt.

„Lenne sok más ország, amelyekkel jobb együttműködést lehetne létrehozni e téren" – tette hozzá.

„Furcsa, hogy kifejezetten orosz vagy fehérorosz állampolgárokat hívunk be az Európai Unió területére, mikor tudjuk, hogy ezek az államok ellenségesek az EU-val szemben, és tudunk gyanús, az európai biztonság ellen irányuló támadásokról is" – fogalmazott.

 „Az orosz fenyegetettség a következő öt évben állandóan napirenden lesz; ne az orosz érdekeket védjük, hanem az Európai Unióban élőkét!" – hangoztatta.

Ama kérdésre, mely szerint létezik-e közös együttműködés a magyar és a kínai rendőrség között, Johansson csupán annyit mondott, a magyar kormányhoz intézett levelében erre is rákérdezett, ám a kapott válasz értékelése még folyamatban van.

Mint mondta, ilyen együttműködésről nincs tudomásuk, „azonban a jogi háttér már létezik".

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom