EU-s pénzből gazdagodnak a Fidesz mágnásai

HírKlikk 2019. december 5. 06:27 2019. dec. 5. 06:27

A HVG összeszedte, a Fidesz 2010-es kormányra kerülése óta mennyivel gyarapodott a két mágnás, Mészáros Lőrinc és Szijj László vagyona.

2100 milliárd forint – ekkora értékben nyert el közbeszerzéseket a két fő Mészáros-építőcég, a Mészáros és Mészáros Kft és az R-Kord Kft., továbbá Szíjj László Duna Aszfaltja, illetve konzorciumi partnereik – írja a HVG.

A pénz háromnegyed része uniós támogatás. És ebben még nincs benne a csaknem 600 milliárdos keretösszegű Budapest–Belgrád vasútvonal, amelynek megvalósításában egy harmadik Mészáros-közeli cég, az RM International vesz részt.

Ez a felfoghatatlanul sok pénz zömmel négy állami szereplőn keresztül jutott az oligarchákhoz. Ezek: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., a Magyar Közút, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda és az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A Duna Aszfalt legnagyobb megbízása az M4-es és az M44-es út volt, míg Mészáros Lőrinc inkább „vizes” tendereken ért el látványos sikereket. A Mészáros és Mészáros Kft. – az R-Korddal kiegészülve – a vasútépítési pályázatokat célozta meg.

Forrás: HVG