Eurobarométer: az uniós energiapolitikának megfizethetőbb energiaárakat kell biztosítania

HírKlikk 2024. szeptember 24. 20:30 2024. szept. 24. 20:30

Az európaiak 40 százaléka szerint az uniós energiapolitikának megfizethetőbb energiaárakat kell biztosítania, a jelenleginél több uniós és nemzeti szintű erőfeszítést látna szívesen annak érdekében, hogy megfizethetőbbé váljanak az energiaárak - derült ki az Európai Bizottság által kedden közzétett Eurobarométer-felmérésből.

A felmérés szerint a megkérdezettek 53 százaléka vélekedett úgy, hogy az EU-nak arra kellene ösztönöznie a tagállamokat, hogy összpontosítsanak az energiaszegénységben élő háztartásokat támogató intézkedésekre, az energiafogyasztás csökkentésére (50 százalék), vagy olyan intézkedésekre, amelyek segítik az embereket a megújuló energiaforrásokból történő energiatermelésben vagy -fogyasztásban (50 százalék).

A válaszadók 79 százaléka értett egyet azzal, hogy az éghajlat-politikai célok érdekében hozott intézkedések új munkahelyeket teremtenek és beruházásokat vonzanak a tisztaenergia-ágazatban.

A válaszadók 76 százaléka vélte úgy, hogy az uniós szakpolitikák csökkenteni fogják az energiaimporttól való függőséget, 69 százalékuk pedig úgy véli, hogy csökkenteni fogják a háztartások és a vállalkozások energiaszámláit.

A megkérdezettek 77 százaléka fokozottabb uniós szintű koordinációt támogatna az energiaügyi kérdésekben. 62 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy Európának diverzifikálnia kell energiaforrásait, többek között a megújuló energiaforrásokba való beruházás révén, 54 százalékuk pedig úgy nyilatkozott: ahol csak lehetséges, energiát kell megtakarítani.

A válaszadók 33 százaléka szerint az EU-nak be kellene ruháznia az innovatív energiatechnológiákba, további 30 százalékuk pedig úgy vélekedett, hogy az energiafogyasztás csökkentésére kellene összpontosítani.

A megkérdezettek 35 százaléka emelte ki a megújuló energiával kapcsolatos beruházások támogatásának fontosságát. Mások azt állították, hogy az EU megkönnyítette a fogyasztók számára az energiaellátás (24 százalék) vagy az energiahatékony termékek (18 százalék) választását.

Az uniós energiacímkékkel kapcsolatban a válaszadók háromnegyede (75 százalék) úgy nyilatkozott, hogy az etikett befolyásolta a választását, amikor az elmúlt öt évben készüléket vásárolt.

A válaszadók több mint háromnegyede (77 százalék) úgy nyilatkozott, hogy személyes lépéseket tett, vagy jelentősen megváltoztatva szokásait, hogy kevesebb energiát használjon otthonában az elmúlt öt év során.

55 százalék volt azok aránya, akik úgy nyilatkoztak, hogy közlekedési eszközeiket az energiafogyasztás csökkentése érdekében megváltoztatták, és tízből négy ember (41 százalék) nyilatkozott úgy, hogy változtatott munkahelyi energiafogyasztási szokásain.

A válaszadók 44 százaléka számolt be arról, hogy szigetelte lakóépületének tetejét, ablakait, vagy padlóját. Mintegy 27 százalék volt azok aránya, akik új kazánt vásároltak, és 22 százalék volt azok aránya, akik napelemet telepítettek.

Tízből közel négy (37 százalék) megkérdezett azt állította, hogy pénzügyi okok miatt nem hozott intézkedéseket az energiahatékonyság érdekében.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom