Évértékelő után: ahogy lesz, úgy lesz, különben minden marad a régiben

Millei Ilona 2023. február 19. 15:05 2023. feb. 19. 15:05

Nem vagyok hivatásos beszédértékelő, csak a kíváncsiság hajtott, hogy Orbán Viktor szombati évértékelőjében megszámláljam, az ország jövője, és minden egyes polgára szempontjából milyen fogalmak merültek fel a legtöbbször, és melyek voltak azok, amelyekről szó sem esett. A prímet mindenképp a „lesz” vitte (18), amit a „marad” (14) követett. A jövő mindössze egyszer hangzott el, a tudás, oktatás még csak fel sem merült. Vagyis ígéretek és ígérgetések voltak, különben minden marad a régiben.

Mivel a miniszterelnök beszédének szó szerinti leirata még nem állt rendelkezésemre, hisz' azt nyilván fésülgetni kell, mielőtt elfoglalhatná a helyét a kormány.hu oldalon, a számlálás az MTI-ben megjelent tudósítás alapján történt. Ám ezek a számok így is önmagukért beszélnek, és nagyon is beszédesek. Bár a szavak kiválasztása önkényes volt, számolás közben gyakran úgy éreztem, tulajdonképpen kár volt a miniszterelnöknek hosszú beszédet tartania, elég lett volna annyit mondani, amit a Fidesz általában az emberek orrára szokott kötni: „folytatjuk”. 

Elhangzott szavak és számok

tudás: 0.

oktatás: 0.

tanul: 0. Csupán egy „tanulságos” változata jelent meg: a kormányfő tanulságosnak nevezte, hogyan veszítette el az ország békepárti szövetségeseit.

tanít, tanítás: 0. 

tanár: 0.

pedagógus: 1. Az is abban az összefüggésben, hogy itt kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének, amihez szükség van rájuk. „Itt mindenkire, szülőkre, nagyszülőkre, édesanyákra és édesapákra, pedagógusokra és nevelőkre is szükség lesz, mert a gender propaganda a gyermekeinkre veselkedő legnagyobb veszély.”

nevelő: 1. lásd fentebb.

iskola: 2. Először, amikor a határon túli magyar oktatási helyzetet emlegette: „Miközben Munkácson levetetik a magyar jelképeket, leváltják a magyar vezetőket az iskoláink éléről.” Másodszor szintén gender ügyben: „azt akarjuk, hogy hagyják békén a gyerekeinket, mert ami sok, az sok", efféle dolgoknak semmi keresnivalójuk nincs Magyarországon és különösen nincs az iskoláinkban”. 

család: +10. „Ezt az összeget a vállalatok költhették volna béremelésekre, az állam adócsökkentésre vagy családtámogatásra.” „Bár az infláció csúcsra jár, és nagy terheket ró a családokra.” „Egy átlagos család a rezsicsökkentett árakon keresztül havi 181 ezer forintot spórol.” „Ugyancsak marad a kamatstop, ami 350 ezer családot véd a kamatok bakugrásai ellen.” „Marad a családpolitika, marad a munkaalapú gazdaság, marad a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és vele a tizenharmadik havi nyugdíj és marad a rezsivédelem is.” „Nem adjuk fel a legmerészebb tervünket sem, hogy a gyermekes családok anyagi helyzete is jobb legyen, mint azoké, akik nem vállalnak gyermeket, ezért minden évben lesznek újabb családsegítő döntések”.

gyerek, gyermek: +10. „a pedofíliára nincs bocsánat, a gyerek szent és sérthetetlen, a felnőtteknek meg az a dolguk, hogy a gyerekeket bármi áron megvédjék.” „Azt akarjuk, hogy hagyják békén a gyerekeinket.” „Megint lesz sok gyerek.” „Ezt az összeget a családok költhették volna lakásvásárlásra vagy a gyermekeikre.” „Itt kell lennie Európa legszigorúbb gyermekvédelmi rendszerének.” „A gender propaganda a gyermekeinkre veselkedő legnagyobb veszély.” „Nem adjuk fel a legmerészebb tervünket sem, hogy a gyermekes családok anyagi helyzete is jobb legyen, mint azoké, akik nem vállalnak gyermeket”. „Ezért minden évben lesznek újabb családsegítő döntések, ahogy idén az, hogy a gyermeket vállaló nők 30 éves korukig nem fizetnek személyi jövedelemadót.”

nő: 1. lásd fentebb.

férfi: 0.

nagyszülők: 1. „Itt mindenkire, szülőkre, nagyszülőkre, édesanyákra és édesapákra, pedagógusokra és nevelőkre is szükség lesz.”

gender: +1. „Mert a gender propaganda nem egy jópofa marháskodás.”

nyugdíj: 2. „Marad a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és vele a tizenharmadik havi nyugdíj.

béremelés: +1. „Az összeget a vállalatok költhették volna béremelésekre.” 

pénz: 7. „Magyarország olyan pénzt nem kapott meg.” „Ha te pénzeled egész államgépezetének működését” „Annyi pénzt biztosítunk, amennyit még nem látott a magyar vidék” „Magára vállalná a háború pénzügyi terheit.” „A pénzzel is csínján bánunk, mert a végén még azt a pénzt, ami bennünket illet, Brüsszel majd Ukrajnának adja.” „Átvágtuk magunkat a hálapénzen, a segélyből élő ügyeskedésen”

jövő: 1. „A jövő szempontjából a legfontosabb kérdés, hogy az európai változások meghozzák-e a magyarok életkedvét”

lesz: +18. „2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta.” „A háború egyre vadabb és kegyetlenebb lesz.” Az országgal szembeni hangnem is egyre durvább és kíméletlenebb lesz.” „Nem ígérheti, hogy könnyű lesz.” „A közvélemény egyre inkább békepárti lesz.” „Béke akkor lesz, ha.” „A jogszabályok megvannak, a hiányzók pedig meglesznek.” „ Itt mindenkire, szükség lesz.” „Ha a németek sem képesek ellenállni ekkora külső nyomásnak, akkor ők sem lesznek képesek.” „Lesznek az élelmiszeriparban is nemzeti bajnokaink.” „Minden évben lesznek újabb családsegítő döntések.” „Eddig sem volt egyszerű, és ezután sem lesz az, mert mi a nyugati világ része vagyunk.” „Kapcsolatok nélkül nem lesz sem tűzszünet.” „Oroszországnak semmi esélye sem lenne a NATO-ellen, és jó ideig nem is lesz ilyen helyzetben.” „Már kezdtük elhinni, lesz még itt szőlő, lesz még lágy kenyér mindenkinek” „Már felderengett, hogy a magyar név megint szép lesz.” „Megint lesz sok gyerek.

marad:14. „Maradjunk mi magyarok a béke mellett.” „Noha a baloldal az élelmiszer-árstop visszavonását követeli, az addig marad, amíg a kormány. Ugyancsak marad a kamatstop.” „Így maradt el a háború, és jött létre a minszki megállapodás.” „Maradtunk hát ketten, Magyarország és a Vatikán.” „Marad a keleti országrész felzárkóztatásának terve” „Csak egyetlen választásunk marad, az orosz-ukrán háborúból ki kell maradni.” „Megteheti-e Magyarország, hogy ilyen körülmények között a szövetségesekkel homlokegyenest ellenkező módon, a béke pártján maradjon?” „Helyes-e, erkölcsileg rendben lévő-e kimaradnunk a háborúból.”