„Ez az újságírás halálát jelenti”

Nagy András 2018. november 29. 10:17 2018. nov. 29. 10:17

Reakciók a megmaradt független sajtó vezetőitől a kormánypárti médiabirodalomról.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója: valójában meg kellene kérdezni Liszkay Gábortól kezdve az összes főszerkesztőt, hogy ezek után akkor mi a tervük a túlélésre. Hogy a világ demokratikus részének nem tetszik, ami itt történik? Úgy tűnik, hogy ez már nem érdekes. Volt már itt az elmúlt 8-9 évben pár olyan dolog, amiről azt hittük, hogy sok lesz az embereknek, kezdve a magán-nyugdíjpénztárak lenyúlásától, de úgy tűnik, hogy ez a rezsim jobban ismeri az országot, mint mi. Persze ahogy Kádárék, úgy Orbánék is tévednek, ha azt hiszik, hogy örökké tart…

Tóth Ákos, a 168 Óra hetilap főszerkesztője: mindent elárul a dologról az, ahogy a kormánypárti Origo kommentálta a történteket. Azzal hozták a hírt, hogy létrejött egy olyan médiaportfólió, amelynek nem a piacról kell megélnie, és a jobboldali értékeket közvetítheti. Persze, hogy nem kell a piacról megélnie, mert a mi adóforintjainkból fogják fenntartani, és a kormánypropagandát fogják terjeszteni vele. Ez az újságírás halálát jelenti.

Horváth Gábor, a Népszava főszerkesztője: továbbra is beszélhetünk független újságírásról. Amiről nem beszélhetünk, az az embereknek a joga a sokszínű információhoz. Ezzel a mostani összevonással bizonyos szegmensekben gyakorlatilag 100%-os lefedettséget ér el a kormány. Mára nem maradt Magyarországon egy országos zenei rádió, amin két szám között normális híreket lehetne hallgatni. De nincs olyan sportközvetítés sem például a labdarúgó válogatott mérkőzéseiről, ahol a szünetben az embereket ne zaklatnák politikai propagandával. És még sokáig lehetne sorolni. Persze sok munkával és ráfordítással hozzá lehet férni az információkhoz, de az állam azt a kötelezettségét, hogy ezt minél több embernek, minél szélesebb körben biztosítsa, nem teljesíti.

Wirth Zoltán a Hírklikk.hu főszerkesztője: Büszkén adták hírül a kormánypárti hírportálok, hogy az átalakítással a jobboldali médiumok fenntarthatósága erősödik, ezzel párhuzamosan viszont a "baloldali liberális médiumok vergődnek, külföldi tulajdonos vagy külföldi támogatás nélkül alig tudják fenntartani magukat." Muszáj kijavítanom a tisztelt orgánumokat. Nem a külföldi támogatás hiánya okozza a nehézségeket, hanem az, hogy a magyar emberek adóforintjaiból kiosztott központi támogatások mértékét nem a minőség határozza meg, hanem az, hogy ki mennyire lojális a jelenlegi hatalommal. A médiaholding létrejötte azonban azt világosan megmutatja, hogy a Fidesz ma már a demokrácia látszatára sem ad.