Ez már több mint 100 Kósa

Lovász Péter 2019. november 21. 07:39 2019. nov. 21. 07:39

A párt és a kormány alighanem ismét elhatározta, hogy boldoggá teszi az ország népét, ha az belepusztul is! Matolcsy megmondta: képzettségbeli lemaradásunkat tudástöbbletté változtatjuk! S erre az országgyűlési nagy többség büszkén még a nyáron módosította a közoktatási törvényt, s a minap új szakképzési törvényt alkotott - mindkettőt a nemzet épülésére.

A Fidesz gondjaiba vette a köznevelés ügyét, s ez a gondoskodás aljasságban már több mint 100 Kósa. (Portálunk más helyén esett szó arról, hogy a képviselő egy mellbevágó magyarázata alapján az aljasság új mértékegysége az egy Kósa) A köznevelési törvény nyár közepi módosítása bámulatos módszert tenne kötelezővé a hat éves gyermekek iskolaértett mivoltának megállapítására. A szülőknek, akiknek kételyeik lennének saját csemetéjük iskolaérettségét illetően, mindenféle igazoló és engedélyeztető papírokat kellene benyújtani mindenféle ellenőrző és engedélyeztető hivatalokhoz, majd valami bizottság döntene adatok és szakvélemények alapján, hogy a gyereknek muszáj-e elsősként bevonulni a nebulók közé, vagy kap még egy évet szabadlábon.

Mondhatnánk, hogy ez a bevezetni kívánt eljárás szimpla hülyeség, de sokan, szakértők, szülők és ellenzéki megszólalók már mondták, ám a többség a Házban engedelmesen megszavazta az eljárást, így az rövidesen gyakorlattá válik. A hülyeség nem ok a törlésre vagy változtatásra. Ez már legalább 20-30 Kósa.

Hanem új a szakképzési törvény is. A régi sokaknak nem tetszett, s szakoktatási szakemberek az újnak sem jósolnak nagy jövőt, de az legalább szándékában hordoz valami ésszerűt, ha egyebet nem, akkor annak elismerését, hogy a jelenlegi rendszer tarthatatlan, mert a gyerekek teljesen képzetlenül kerülnek ki az iskolából. Az engedelmes többség persze nem sokat mérlegelt, csak automatikusan nyomta az igen gombot. Megszavazták a parádés Hollik-módosítót is, amely arra kötelezi a szülőket, hogy saját költségükön taníttassák gyermekeiket azok 18 éves koráig, de legalább egy rész-szakma megszerzéséig. A tankötelezettség korhatára ugyan marad a 16. életév, de ha a szülő azt hiszi, hogy ez a törvény az ő gyerekére is érvényes, és nem taníttatja tovább a szerencsétlent, akkor a módosító szerint megvonják tőle a gyermek után járó állami támogatásokat.

No, ez már 70-80 Kósa a maga aljasságában! A módosítás ugyanis jószerint csak a legszegényebb, a gyerekek taníttatását még a kötelező (ingyenes?) időszakban is nehezen kifizető családokat érinti. A többség eddig is taníttatta a gyereksereget vagy szakma megszerzéséig vagy 18. évig, de az a család, amelynek napi kenyérgondjai vannak, nem képes megfizetni semmiféle szakiskola vagy középiskola tandíját. Most ráadásul azzal fenyegetik, hogy megvonják még azt a szerény összegű gyermeknevelési támogatást is, amely jelenleg a családi bevételek komoly tétele. Íme, hát a családbarát kormány, amint tudással, iskolázottsággal vértezi fel népét több mint 100 Kósa értékén.