Ez történik a hitelfizetési moratórium lejárta után

HírKlikk 2021. március 20. 17:50 2021. márc. 20. 17:50

Egymillió háztartás élt a lehetőséggel, azonban az év közepén lejáró hitelfizetési moratórium után a felhalmozott kamatot vissza kell fizetnie mindenkinek.

Minden hitellel rendelkező magyarnak érdemes felkészülnie arra a pillanatra, amikor a hitelmoratórium lejártával smételten minden hónapban be kell fizetnie a törlesztőrészletet, mondta el az InfoRádióban Radimeczky Géza, a Money.hu ügyvezetője. 

A szakember szerint érdemes már most elkezdeni takarékoskodni és félrerakni, mert ha visszatér a hitelfizetés időszaka, akkor azt ismét bele kell kalkulálnunk a havi költségvetésünkbe, amitől mostanában elszoktunk.

„A moratórium lejárta miatt nem emelkedhet a törlesztőrészlet, a szabályozó is előírja, hogy a bankok nem emelhetik meg azt csak azért, mert az ügyfél több mint egy évig nem kellett, hogy fizesse azt. Az időközben felhalmozódott kamatokat a futamidő hosszabbításával fogják majd az ügyfelek kielégíteni” – fogalmazott Radimeczky, de hozzátette, hogy a részletek összegének emelkedése elképzelhető, akkor, ha valaki változó kamatozású hitelt vett fel és új kamatperiódusba lépett, de ennek nincs köze a moratóriumhoz.

„Az elmúlt hónapokban láthatjuk, hogy a banki referenciakamatok elkezdtek emelkedni, fél-egy százalékos emelkedést is látunk. Ez némiképpen emelheti a törlesztőrészleteket, ami egy átlagos hitelösszegnél nem haladhatja meg a havi öt-tízezer forintot” – részletezte a szakember.

Radimeczky elmondta, hogy bár minden hitel más, de általánosan megfogalmazható az, hogy a hitel hossza körülbelül annyival hosszabbodik, amennyi időt az ügyfél a moratórium hatálya alatt töltött.

Ez idő alatt a moratórium idején felhalmozódott kamatterhet is meg kell fizetniük az érintetteknek.

Forrás: InfoRádió