Ezt tervezi a kormány a 60 éven felüliekkel

HírKlikk 2021. július 24. 16:25 2021. júl. 24. 16:25

Láthatóan nagyon igyekszik a kormány minél több idősebb embert elérni a vakcinával, habár kötelezővé még nem tették számukra a koronavírus elleni oltást, ám a mára virradóra megjelent kormányrendelet megteremtette a nem beoltott 60 éven felül magyarok lejelentésének jogi keretét. Ugyanez a rendelet a háziorvosokhoz rendelhetővé teszi az orvostanhallgatókat.

A Magyar Közlönyben éjjel megjelent 439/2021. (VII. 23.) kormányrendelet értelmében a háziorvosok heti rendszerességgel meg fogják kapni a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől azoknak a hatvan évnél idősebbeknek a listáját – pontos adataikkal egyetemben –, akik ezidáig nem vették fel a védőoltást.

Ugyanezen rendelet arról is intézkedik, hogy az egészségügyi felsőoktatási intézmény hallgatói kirendelhetők lesznek augusztus elsejétől a háziorvosi szolgáltatóhoz. Feladatuk vagy a védőoltás beadását megelőző, a védőoltás igénybevételének lehetőségével kapcsolatos tájékoztatás lesz, vagy – ha az orvostudományi képzés első tíz félévét az érintett eredményesen teljesítette a védőoltással történő beoltásában segíthet. Az orvostanhallgatót akár a lakhelyétől, akár a tanulmányainak a színhelyétől távolra is irányíthatják – erre utal a rendeletnek az a passzusa, hogy ha a kirendelt hallgató lakóhelye, illetve tartózkodási helye és a kirendelés helye közötti napi közlekedésre nincs lehetőség, illetve ez aránytalan nehézséggel járna, a kirendelt személy elhelyezéséről és ellátásáról szükség esetén a kormányhivatal gondoskodik.

Orvosok önkéntesnek is jelentkezhetnek az idősek beoltására. Számukra a kormányhivatal jelöli ki a háziorvosi szolgáltatót.

A be nem oltott személyt az orvos vagy a nevében eljáró orvostanhallgató, vagy az önkéntes orvos felkeresi, megpróbálva rávenni az oltásra. Ehhez egyébként a jövőben is szükség lesz regisztrációra, de azt a védőoltás igénybevételekor is meg lehet ejteni, nem is feltétlenül elektronikusan, papír alapon is megengedett. Az érintett dönthet arról, hogy otthonában vagy a háziorvosi rendelőben szeretné megkapni az oltást.

Az elmúlt hetekben nagyon megtorpant a magyarok oltakozási kedve, s az őszi negyedik hullámtól tartva, már tudatták, hogy az iskola megkezdése után tömegesen fogják oltani a 12 éven felülieket, illetve azt is hogy az idősebbek átoltottságának növelésére is akciót indítanak.

Mint a Magyar Hang emlékeztet rá: hivatalos adatok szerint 65 év felett 470 ezren vannak olyanok, akik még nem kaptak oltást.

Forrás: Hírklikk