Ezt várják a leendő amerikai külügyminisztertől

HírKlikk 2020. november 24. 18:50 2020. nov. 24. 18:50

Antony Blinken kijelölt amerikai külügyminiszter azon lesz, hogy újjáépítse a szövetségeket – latolgatott a Financial Times, amely szerint a profi diplomata visszatérése egybeesik azzal, hogy az Egyesült Államok igyekszik felgyógyulni mindabból, amit elszenvedett a nemzetközi színtéren Donald Trump négy éve alatt. Amikor Joe Biden januárban hivatalba lép, a legközelebb álló külpolitikai tanácsadója egy gitározó Beatles-fanatikus lesz, aki középiskolásként már a hidegháború idején igyekezett előmozdítani az amerikai értékeket. 

Blinken először az amerikai szenátusban dolgozott Joe Bidennel, volt Bill Clinton beszédírója is, majd Biden alelnöksége idején először a nemzetbiztonsági tanácsadója, később Barack Obama nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese lett – idézi fel a Financial Times

A kihívások egy része tehát ismerős lesz a számára, de új dilemmákkal is szembekerül, például Kínával kapcsolatban. Robert Malley, az úgynevezett Nemzetközi Válságcsoport vezetője, Blinken egykori osztálytársa szerint, a washingtoni veterán tökéletes háttérrel rendelkezik ahhoz, hogy helyreállítsa Amerika hitelességét. Képes arra, hogy átérezze a másik fél gondolkodását, érdekeit is. Érti, hogy az amerikai politika hogyan érinti a világot. Nemrég egy interjúban Blinken azt mondta: az Egyesült Államoknak újjá kell építenie a szövetségeit, hogy kezelni tudja a „demokratikus recessziót”, amit Trump tett lehetővé, engedve, hogy olyan autokráciák, mint Oroszország és Kína kihasználják Amerika nehézségeit. 

Blinken pragmatikus realista, hisz Amerika hatalmában, de látja annak a határait is. És rendelkezésére áll a legértékesebb washingtoni valuta, „az elnök füle” is, mert annyira közel áll az elnökhöz, hogy egyesek Biden alteregójának is nevezik. Nick Burns, a külügyminisztérium egykori harmadik embere azt mondta: Blinkennek a világ minden táján vannak barátai, és ez – a szenátusban, a külügyminisztériumban és a Fehér Házban szerzett – hatalmas tapasztalattal párosul, ám emellett teljes rálátással rendelkezik az egész nemzetbiztonsági területre is. 

Az 58 éves diplomata két szerzeményét feltette a Spotify megosztóra, videohívásokban gyakran látni mögötte gitárt, és nagyon sokan kedvelik szerény magatartása és befogadó megközelítése miatt. 

Mások azt vetették fel, hogy nehéz kiismerni az álláspontját, és hajlamos túl sok értekezletet tartani. Van, aki úgy véli, kérdés, hogy leendő beosztásában az ügyeket a megoldás felé hajtja-e, vagy agyon-szőrszálazza a témákat. Mások szerint egyszerűen el akarja kerülni, hogy a sietség rossz eredményhez vezessen. Miközben egyesek úgy vélik, nem elég átláthatóak a nézetei, mások szerint régen világosan fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy az amerikai külpolitikában elő kell mozdítani a demokráciát és az emberi jogokat. Határozottan kiáll amellett, hogy Amerika hatalmát jóra, és az emberi jogok támogatására kell használni.

Nevelőapja, Samuel Pisar lengyel származású, megjárta Auschwitzot, végül Amerikában kötött ki, ahol neves nemzetközi jogász lett. Blinken több rokona menekültként érkezett Amerikába. „Ebből alakult ki a meggyőződése, hogy az Egyesült Államok tud jót tenni a világban, és ez kötelessége is. Emellett azonban igazi pragmatikus, aki érti az amerikai hatalom határait is. Viszont minden más, csak nem ideológus” – idézte a lap Obama egyik munkatársát. 

Blinken szövetségekre és a demokratikus értékek előmozdítására vonatkozó nézetei egybeesnek azzal, hogy Washingtonban egyre többen gondolják, hogy Amerikának szorosabban együtt kell működnie a szövetségeseivel ahhoz, hogy kezelni tudja Kínát. Egy európai tisztségviselő, aki korábban együtt dolgozott Blinkennel, azt mondta, Európában jól fogják fogadni az új, a franciát anyanyelvi szinten beszélő amerikai külügyminisztert, aki elősegítheti az Európa és Amerika közötti viszonyban az elmúlt négy évben keletkezett károk helyreállítását. Ám ezt néhány elődjéhez képest csendesebben, és kollegiálisabb hangnemben teszi majd. Nem ő az, aki a címlapokon szerepel. Nem Henry Kissinger, sem a szó jó, sem rossz értelmében” – mondta az egyik idézett tisztségviselő. 

(Blinken zenész-hobbijával a Hírklikk is foglalkozott, a cikket és a mellékelt videót itt lehet megtalálni.)