Farkas az arénában

Dr. Dávid Ferenc       2020. október 25. 15:30 2020. okt. 25. 15:30

Az október 22-én (csütörtökön) kiadott 464/2020 (X. 22.) Korm. rendelet értelmében módosították a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseit. Az új rendelkezések szerint, a sportolók, az edzők, a versenybíró és ezek segítői kivételével a sportrendezvény valamennyi résztvevője a sportrendezvény helyszínén – annak teljes időtartama alatt /!/ - kötelesek maszkot viselni úgy, hogy az folyamatosan /!/ fedje az orrot és a szájat. A szabályszegőket távozásra kell felszólítani.

Ez a szabály már érvényben volt a szombat esti a Fradi – Újpest meccsen, amelyet a televízió is közvetített. A kamera igen ritkán tévedt a nézőtérre, de akkor viszont világosan látszott, hogy igen sokan „letolt” maszkban ültek a szektorokban. Mondtam is magamban: megint adtunk a sz@rn@k egy pofont.

A Fradika nyert, bizonyára nagy az öröm az Üllői út környékén. Annyira nagy, hogy a meccsen lévő  Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője (Farkas Örs) büszkén posztolt egy maszk nélküli képet magáról és barátjáról. Felirat:„Kiszurkoltuk: Fradi-Dózsa 2:0” Hangsúlyozom: a képen látható urak egyikén sem volt maszk, tehát Farkas Örs, a kormány (és a Fidesz) „megmondó embere” megsértette azt a jogszabályt, aminek aktualitását és betartását neki kellene propagálnia. Farkast ugyanis azért tartják, hogy a kormányzati intézkedéseket indokolja és népszerűsítse. Ja, hogy rá nem vonatkozik? Ezt viszont nem olvastam a jogszabály záradékában. Farkas egyébként észbe kapott (vagy szóltak neki), és eltüntette a posztját, de a 444.hu elmentette, és így ország-világ láthatja a maszk nélküli jogsértőt. Innentől kezdve, Farkas szavának hitele közelít a nullához, hiszen saját kormánya rendelkezéseire is fittyet hány!

A 464/2020. (X.22.) Kormányrendelet 2§-a szerintAzt a személyt, aki a maszkot a) az 1.  § (1)  bekezdés j)  pontja esetében a  sportrendezvény szervezője felszólítására sem viseli az  1.  § (1)  bekezdésében meghatározott módon, a  sportrendezvény szervezője köteles a  látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a sportrendezvény helyszínét elhagyja;”  Világos a szabály: aki vétett, annak el kell hagynia helyszínt.

Csak okulásul. Távozott tisztségéből Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter, miután a sajtó rajtakapta, hogy – a teljes éttermi zárlat ellenére – szerda éjjel egy vendéglőből maszk nélkül igyekezett szolgálati autójához. A cseh kormányfő (Babis) azonnal lemondásra szólította fel a jogsértő állami vezetőt, mivel a maszk nélküli éttermi találkozóval súlyos hibát vétett. Jegyzetem írásakor (vasárnap) Prymula már nem kormánytag. Cseh barátainknál ez így működik, pedig Prymula nem is volt olyan ostoba, mint Farkas Örs, aki saját magát buktatta le. Prymula sorsát az éber cseh sajtó intézte el.

Összegezzük: miután az önleleplező fényképfelvétel vélhetően a mérkőzés végén készült (a posztoló kormányzati ember tudta a végeredményt), a rendezők a meccs során nem szólították meg a szabályszegőket, és nem zavarták ki őket a szektorból. Lehet, hogy a VIP szektorban dőzsöltek és oda rendezők bizonyára nem tehetik be a lábukat. Ha meg „normál” jeggyel voltak Farkasék a meccsen, akkor joggal kérdezem, hogy miért tűrték a szervezők a normasértést? Sosem fogom megtudni az igazságot.

Ha a rendezők nem is merték normakövetésre és távozásra felszólítani Farkas Örsöt, én bizony felszólítom: hogy „cseh mintára” gyorsan húzzon el a hivatalából, és a jövőben tartsa tiszteletben a rá is vonatkozó jogszabályokat!