FBI nyomozók az Orbán-kormány ügyeinek nyomában

Kardos Ernő 2019. augusztus 6. 12:09 2019. aug. 6. 12:09

Ma az ügyészségen Hadházy Ákos feljelentette az Országos Rendőr-főkapitányságot. A független képviselő szerint az utóbbi idők leginkább bizonyított és legnagyobb korrupciós botránya a Microsoft-ügy, amelyet az amerikai igazságszolgáltatás nyomozott ki. Hadházy közvetlenül a feljelentés megtétele után nyilatkozott a Hírklikk szerkesztőségének.

- Ön egy bátor ember, hisz feljelentette a rendőrséget az ügyészségen. Igaz, a világsajtó is foglalkozott a Microsoft korrupciós ügyével, de a Polt Péter vezette hivatalnak eddig ez nem tűnt fel. Gondolja, hogy ezúttal nyomozni fognak?

- Biztosan nem állítom, hisz amit az ügyészség Tiborcz ügyben, az Elios visszaélések esetén megengedett magának, az kétségbeejtő. Pedig a bizonyítékok egyértelműek voltak, még hangfelvételt is csatoltam a feljelentéshez. S ott van még az úgynevezett OLAF jelentés nyomozati anyaga.  Ennek ellenére nem történt semmi, úgy érzem a bűn üldözése helyett Polt Péter bűnpártolást követett el. A Microsoft eset azonban még ennél is jobban alá van támasztva, itt ugyanis az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma vizsgálatáról van szó, amelyben részt vett az FBI is, s a korrupció tényét komoly tanúvallomások, emailek és más bizonyítékok is igazolják. A korrupciós ügyben a legmagasabb körök is részt vehettek – feltételezhetően Tiborcz is – faék egyszerűségű, primitív vesztegetésről van szó. Ennek ellenére egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy Polt Péter bíróság elé állítja a felelősöket, mégis azért jelentettem fel a rendőrséget, az adóhivatalt, és az oktatáskutatót, mert szeretném egyértelművé tenni, hogy európai ügyészség nélkül a hatalom mai gyakorlói ellopják az országot. 

- Miközben az amerikai hatóságok nyomoztak, illetve már meg is büntették a Microsoft korrupt figuráit, az ügyészség azt nyilatkozta, hogy csak akkor kezdi meg a nyomozást, ha hivatalosan is van információ a vesztegetésről. Az ön feljelentése hivatalos közlésnek számít?

- Igen, részben ezért is született a feljelentésem, hogy az ügyészség ne tehessen úgy, mintha semmiről nem tudna. A feljelentés tartalmazza az amerikai hatóságok, tehát az igazságügyi minisztérium, és az FBI jelentés hivatalos jelentésének elérhetőségét, hogy még ezzel se kelljen Polt úrnak bíbelődni. Ezek után az ügyészség sem mondhatja, hogy hivatalosan nem értesült az ügyről.

- Ha jól tudom, az ügyészség írásban is tájékoztatást kért az amerikaiaktól. Gondolja, hogy válaszolnak?

- Persze, de ismétlem, ha akarnák, saját maguk is megtalálnák a hivatalos jelentést, amit az amerikai hatóságok már jó ideje nyilvánosságra hoztak. Bárki elolvashatja. Napra pontosan leírják, hogyan a Microsoft közbeszerzéseit hogyan zsírozták le, kik voltak az ügy szereplői a magasabb körökben is. A közbeszerzési verseny valójában csak színjáték volt, a hajdani győztes céget már jó előre kiválasztották. Az amerikai nyomozati anyag tartalmazza még a szerződés összegét, a közvetítő szerepét. Az amerikai tőzsdefelügyelet pedig megerősítette a NAV és az ORFK érintettségét a feltárt korrupciós bűnügyben. Ezen dokumentumok alapján Polt Péter elrendelhetné nemcsak a nyomozást, hanem a letartóztatásokat is.

- A Microsoft szoftvereit egy közbeiktatott cég segítségével, jóval a hivatalos ár felett adták el az államnak, s a hasznot pedig zsebre vágták. A korrupciós bűnügyről itthon már az utca embere is tud, csak az ügyészség nem vesz minderről tudomást.

- Normál körülmények között az állam közbeszerzést hirdet, a jelentkezők közül pedig kiválasztja a legelőnyösebb ajánlatot. Ebben az esetben már hónapokkal a közbeszerzés kiírása előtt a kormányszervek elkezdtek „seftelni” a Microsoft Magyarországgal. Az anyacégtől jelentős engedményt csikartak ki, a pénzt meg itthon elosztották. Így sikerült a közvetítőcégnek 30-40 százalékos haszonhoz jutni, a pénzt pedig a kormányzati szereplők „helytelen kifizetésére” fordították, magyarul ez volt a vesztegetési pénz.

- Képviselő úr, ön tudja, ki, vagy kik nyelték le a pénzt?

- Ezt Polt Péternek kéne kideríteni, mindenesetre az amerikai jelentés a pénz útját is megnevezi. Az amerikai jelentés megnevezi azokat a kormányzati szereplőket is, akik a kenőpénzekből részesültek. A jelentés egyébként egyenesen korrupciós sémáról beszél, utalva arra, hogy ezt a módszert más esetekben is alkalmazhatták.

- Említette a Tiborcz nevet, ő hogyan kerülhet képbe?

- Szerepelt az ügyben egy HCS nevű kft – erre a Népszava korábban már utalt – a korrupció elkövetése idején Tiborcz átmenetileg a cég egyik tulajdonosa volt. A néhány tízmilliós forgalmú kft Tiborcz megjelenése idején átmenetileg 500 milliósra dagadt. A napilap értesüléseit Tiborcz nem cáfolta, később aztán közel 400 millió forintos osztalékkal a zsebében távozott. Ezek tények, amelyek nyilvános adatbázisokban szerepelnek.

- Az amerikai Microsoft jelentős büntetést fizetve peren kívüli egyezségben megállapodott az vizsgálat irányítóival. Ezzel kvázi elismerte a bűnösségét?

- Igen, meg akarta előzni, hogy „korrupt” cégnek nyilvánítsák, az ugyanis komoly gazdasági hátránnyal járhatott volna. Egyébként pedig Magyarország is megkaphatta volna stigmaként a „korrupt” jelzőt – ami megbéníthatta volna az amerikai együttműködést – ha az ügyben bírósági döntés születik. De az ügy nem zárult le Európában sem, hisz itt uniós pénzeket sikkasztott el a kormányzat. Mindez bizonyíték az Orbán kormány korruptságára, s ha ezt az európai közösség tovább finanszírozza, akkor magából csinál hülyét!