Závecz: az MSZP-s Horváth Csabának sokkal nagyobb az esélye, mint a Momentum jelöltjének

HírKlikk 2023. november 23. 08:40 2023. nov. 23. 08:40

A Závecz Research felmérése szerint a választók jobban szeretik a helyben ismert, beágyazott jelölteket, és nem szívesen cserélik le a polgármestert. Így gondolják Zuglóban is, ahol a választók szerint nagyobb eséllyel győzhet jövőre Horváth Csaba jelenlegi polgármester, mint a Momentum jelöltje. A fideszes Belvárost is jobb eséllyel hódíthatja vissza az ellenzék helyi frakcióvezetője, mint a momentumos főpolgármester-helyettes.

A főváros több kerületében már megállapodtak az ellenzéki pártok, hogy ki lesz a közös polgármesterjelölt a jövő júniusi önkormányzati választáson. Azonban van pár kerület, ahol még nem sikerült megegyezni. Ilyen például Zugló, ahol a Momentum lecserélné az MSZP-s Horváth Csabát.

Csakhogy az ellenzéki választók döntő többsége (60 százalék) szerint az MSZP-s Horváth Csaba több szavazatra számíthat a jövő júniusi polgármester-választáson Zuglóban, mint a momentumos Rózsa András (14 százalék) – derült ki a Závecz Research november 13 és 15. között készült reprezentatív felméréséből, amelyet a Telex hozott nyilvánosságra. A kutatáshoz 600, XIV. kerületi felnőttet kerestek meg telefonon.

Az összes felmérésben résztvevő nagy többsége (43 százalék) szerint Horváth Csaba több szavazatot gyűjthet be, mint a Momentum polgármesterjelöltje (13 százalék), 44 százalékuk nem tudott válaszolni a kérdésre.

Ugyancsak a helyi közéletben beágyazott polgármesterjelöltet érzik esélyesebbnek a választók a Belvárosban. A Závecz Research november 3. és 7. között készített reprezentatív felmérést az V. kerületben, itt is 600 belvárosi felnőttet kerestek meg telefonon.

A volt hatpárti összefogás választóinak 53 százaléka szerint Kovács Alex Gábor, az ellenzék helyi frakcióvezetője több szavazatot gyűjthet be jövő júniusban, mint Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum jelenlegi főpolgármester-helyettese (13 százalék). A ma már független Kovácsot a fideszes és a párt nélküli szavazók is esélyesebbnek tartják a győzelemre a Belvárosban, mint a Momentum polgármesterjelöltjét.

A fideszes vezetésű V. kerületben szintén az történt, hogy a több ciklus óta önkormányzati képviselő Kovács már korábban bejelentette: a helyi ellenzéki képviselők támogatásával elindul a polgármesteri székért 2024-ben. Egy hónappal később jött a Momentum, és elindították az országosan ismertebb, ám az V. kerületi politikától eddig teljesen távol maradó Kerpel-Fronius Gábort. 

Závecz Tibor szerint a két kerületi felmérés egyértelműen azt mutatja, hogy a választók szerint nagyobb esélyük lehet a helyben beágyazott jelölteknek és már regnáló polgármestereknek.

„Az ellenzéki közvélemény bő fél évvel az EP- és önkormányzati választások előtt már nem díjazza a különutasokat, a választók döntő többsége összefogást akar” – mondta a Telexnek a Závecz Research vezetője.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom