Felszámolják a városi kórházak maradék függetlenségét

HírKlikk 2021. október 27. 11:18 2021. okt. 27. 11:18

Januártól mintegy 60-70 intézmény elveszti az önállóságát. A városi kórházak gazdasági funkcióit átveszi az irányításukra kijelölt megyei, illetve centrumkórház.

A városi kórházak gazdasági, közbeszerzési és személyügyi, valamint informatikai feladatai kerülnek át a megyei kórházakhoz, a fővárosban pedig a centrumkórházakhoz. Megőrzik főigazgatóságukat, de a pénzügyi szervezetük és önállóságuk lényegében megszűnik – írja a Népszava.

A központosítás pontos menetrendjét múlt héten kapták kézhez a centrumkórházak illetékesei, ebben pedig az országos kórházi főigazgató azzal magyarázta a lépést, hogy „a városi intézmény főigazgatója munkaidejének azon részét, amit eddig a működtetéssel töltött, ezentúl a betegellátás színvonalának növelésre tudja majd fordítani”.

Budapesten a folyamatot bonyolítja, hogy a négy centrumkórházhoz, a Dél-Pestihez, az Észak-Közép Budaihoz (egykori Szent János) és a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjához sorolták be az összes fővárosi és a Pest-megyei fekvő-betegellátót is. A Szent Imre kórház megőrzi önállóságát, mert ez az intézmény szolgáltatja majd majd az épülő szuperkórház, a Dél-budai Centrumkórház szakmai kapacitásait, és nem részei a folyamatnak az orvosképzést folytató egyetemek, valamint a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alatt működő Honvédkórház alá rendelt Uzsoki sem.

Viszont az országos intézetekhez tartozó gyógyintézetek – a balatonfüredi szívkórház, a törökbálinti és a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet, a Parádfürdői Állami Kórház, és a mátraházai gyógyintézet – is elvesztik gazdasági önállóságukat.

Az érintett egészségügyi vezetők érthetően nem lelkesek. A lap példaként azt hozza fel, nem valószínű, hogy „a budapesti Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet menedzsmentje gyorsan és rugalmasan lesz képes reagálni arra, ha eltörik egy vízcső a Veszprém megyében lévő farkasgyepűi tüdőgyógyintézetben”.

Ez már a betegellátás rovására is mehet – fogalmazott a lap forrása. Sokkal nagyobb bajt fog a dolog okozni, mint az oktatásban a KLIK, vagyis a központi intézményfenntartó

Forrás: Népszava