Ferenc pápa: az étel nem magántulajdon

HírKlikk 2019. március 28. 05:00 2019. márc. 28. 05:00

Az étel nem magántulajdon - jelentette ki a szerdai általános audiencián Ferenc pápa, aki a mindennapi kenyér fohászával kapcsolatban emlékeztetett arra: jelenleg is sok ember kénytelen nélkülözni a betevőt.

"Gondoljunk csak a háborúban szenvedő gyermekekre" - mondta a katolikus egyházfő a Miatyánkról szóló katekézis-sorozatában az imádság második, az emberi szükségletekkel kapcsolatos részét elemezte, a "mindennapi kenyerünket add meg ma" résznél pedig kitért e gondolat kifejtésére.

A keresztény a Miatyánkban nemcsak önmaga számára kér, hanem úgy mondja: a mi kenyerünket, tehát az egész világ nevében szól. Ebben benne rejlik a szolidaritás, az empátia - mondta Ferenc pápa.

"Gondoljunk a háborús országokban lévő gyerekekre: az éhező gyerekekre Jemenben, Szíriában, Dél-Szudánban és sok más országban, ahol nincsen kenyér" - mondta az egybegyűlteknek a pápa. "Gondoljunk ezekre a gyerekekre, és miközben rájuk gondolunk együtt, mondjuk el fennhangon az imát: Miatyánk, mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma" - mondta.

A katolikus egyházfő felhívta a figyelmet e szavak értékére a világ azon részein, ahol az embereknek nincs mit enniük. "Mennyi anya és apa, különösen ma, kénytelen álomra hajtani a fejét annak kínzó tudatával, hogy nincs elegendő kenyere másnapra a gyerekeinek! Képzeljük el az elmondott imát másként: ne egy kényelmes lakásból, hanem egy olyan szegényes szobából, ahol nincs elegendő a megélhetéshez" - fogalmazott.

"Véssük eszünkbe, hogy az étel nem magántulajdon, hanem Isten kegyelme, amelyet meg kell osztanunk a rászorulókkal!"

- hangsúlyozta a pápa.

Forrás: MTI/Hírklikk