Fidesz Magyar Oltásellenes Szövetség

Föld S. Péter 2021. január 25. 17:40 2021. jan. 25. 17:40

Talán nincs a Fidesznek olyan megszólalója, aki ne vádolná azzal az ellenzéket, hogy gátolják a járvány elleni védekezést, ellenzik az oltást. Hiába mondják el százszor is az ellenzéki politikusok, hogy ők az oltás pártján állnak, és csak a kormányzati szintre emelt bénázással, hazudozással, valamint a veszélyhelyzetre hivatkozó lopással nem kívánnak azonosulni, a Fidesz csak hajtogatja ezt az ostoba mantrát. Pedig, nem kell nagyon messzire visszamennünk az időben, hogy emlékezzünk arra, amikor egyetlen oltásellenes párt volt Magyarországon. Ezt a pártot úgy hívták, hogy Fidesz.

2009. második felében Magyarországot is elérte a Mexikóból elindult és kezdetben – mint utóbb kiderült, tévesen – sertésinfluenzának nevezett járvány. Az év végére tizenhat honfitársunk halt meg a H1N1 vírus miatt, és számuk napról-napra nőtt. November utolsó hetében negyvenezren betegedtek meg, sokan voltak életveszélyben. Kizárólag olyanokat ölt meg az új vírus, akiket nem oltottak be.

Mindeközben a Fidesznek semmi sem volt drága, a mások életénél a politikai haszonszerzés már akkor is többet ért. Fikázták az oltóanyagot, azt mondták, hogy többet árt, mint használ. Fidesz-közeli háziorvosok nyilatkozták a tévében, hogy ők bizony nem ajánlják a hozzájuk fordulóknak az oltást. Merthogy nem lehet tudni, mi lesz utána. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara akkori elnöke, és Cser Ágnes, az egészségügyi szakszervezet vezetője, ahelyett, hogy oltásra buzdították volna a magyarokat, beszédesen hallgattak.

A legvérlázítóbb a Fidesz-közeli háziorvosok hozzáállása volt. Ők, akik a betegekkel közvetlenül érintkeztek, azt mondták, hogy mindenkinek magának kell eldöntenie, kér-e oltást, vagy sem. Mari néni Dunarettentőn, Pista bácsi Békésborzadályon meg csak nézett – honnan a francból kellene tudniuk, mi a jó nekik. Nem ők végezték el az orvosi egyetemet.

Nem azzal volt a baj már akkor sem, hogy mindenkinek magának kell döntenie a saját dolgairól. Életünk lényeges és kevésbé fontos mozzanatairól mi magunk döntünk. Csak hát előtte tájékozódunk. Ezért volt cinikus, hogy azok az orvosok, akiknek ez lett volna a dolguk, nem segítették a hozzájuk fordulókat. Politikai haszonlesésből, tegyük hozzá. Sokan csak a paciens felelősségére, aláírás után adták be az oltást. Próbálna egy autószerelő aláíratni az ügyféllel egy nyilatkozatot, miszerint az tanúsítja, hogy a gépkocsija megjavult, ha mégis baja lenne, csakis magát okolja. 

Agyrém és felelőtlenség, cinizmus a köbön.

Idővel persze kiderült, amit már az elején is tudni lehetett: hogy nem volt baj a magyar oltóanyaggal, sőt, nemzetközi összehasonlításban is a legjobbak közül való volt. Ezért aztán azt találták ki a Fidesz hazugsággyárában, hogy az oltóanyagot gyártó céggel van baj. Cipruson bejegyzett offshore cég készítette ugyanis az oltóanyagot.

Meg kellett volna kérdezni a tizenhat halott magyar hozzátartozóit, hogy valóban ezt szeretnék tudni a leginkább?

Békeidőben, amikor nem pusztít az influenza, mindent meg lehet kérdezni. Azt is, hogy ki fia, borja az Omninvest nevű cég. Amely akkor már több mint tíz éve szállított vakcinát a magyar lakosságnak. Ők szállítottak és gyarapodtak már az Orbán-Torgyán kormány idején is, Medgyessy és Gyurcsány miniszterelnöksége alatt úgyszintén. 

Cinizmus a köbön, pofátlan politikai haszonszerzés. 

A kormányzásra készülő párt prominensei néhány héttel korábban még azt nyilatkozták, hogy nem oltatják be magukat. Szijjártó Péter, aki akkor még nem miniszter volt, hanem Orbán táskahordozója, Navracsics Tibor és a többiek. Ezeknek az oltóanyaga nem kell nekünk, sugallták.

Aztán, ahogy egyre többen lettek betegek, kiderült, hogy Orbán Viktort is beoltották. Nem volt nagy csinnadratta, elmaradt az ilyenkor szokásos felhajtás. Csöndben, észrevétlenül kapta meg az oltást, csupán a Kisalföld című megyei napilapnak nyilatkozta, hogy beoltatta magát. És a gyerekeit is természetesen. Egy „pocsék” oltóanyaggal, amelynek – a Fidesz kommunikációja szerint – számtalan mellékhatása lehet. 

A cinizmus nem ismer határokat. Akkor, 2009-ben, ellenzékben volt a Fidesz, azóta hatalmi pozícióból osztja az észt. Most, amikor a Fidesz oltásellenességgel vádolja az ellenzéket, és azt mondja, hogy a vírusnak drukkolnak, jussanak eszünkbe a 2009-ben történtek. Az, hogy miként lázított a Fidesz az oltás ellen, hogyan gátolta a vírus elleni védekezést.