Fidesz vs. Európai Néppárt: mi tart eddig?

Csanádi Dávid 2020. január 22. 08:10 2020. jan. 22. 08:10

A Fidesz és az Európai Néppárt felhőtlennek egyáltalán nem nevezhető viszonya egyelőre nem vezetett konkrét cselekvéshez. Az időhúzás okairól kérdeztük Szentpéteri Nagy Richárd politológust.

A politikai elemző a Hírklikknek elmondta, hogy valóban időhúzás zajlik a kereszténydemokrata pártcsaládban, de ez nem újdonság: az Európai Parlament malmai lassan őrölnek. Annak idején, a Robert Fico vezette Smer tagságát is csak hosszas huzavona után függesztette fel pártcsaládja, akkor a szocialisták. A médiát is erősen foglalkoztatja a dolog, márpedig a Fidesznek ez az érdeke, Orbán Viktor szereti ezt a fajta politizálást, ezért sem érdeke a sietség.

Szentpéteri Nagy Richárd úgy vélte, a néppártot ismerve, lehetséges, hogy a háttérben született egy kompromisszum, és „félretesszük, aztán majd meglátjuk” alapon kezelik az ügyet. Elképzelhető az a forgatókönyv, hogy az Európai Néppárt több tagja is követi majd a Fideszt, és létrehoznak egy új pártcsaládot. A tendencia ugyanis egyértelmű: a Fidesz pozíciója egyre rosszabb a Néppárton belül.

A politológus szerint, eközben a Néppárt is változóban van. Az alapítók igazi kereszténydemokraták voltak, gondolataik meghaladták a nemzetállamok szintjét, és pontosan tudták, hogy a nacionalizmus és a kereszténydemokrácia nem fér össze. Aztán felvettek mindenféle pártokat. Most már nehéz röviden definiálni a Néppártot. Mindenféle irányzatok vannak benne, a szociálistól a liberálisig.

Olyan, mint egy nagy családi karácsonyi vacsora, mindenki viszi magával a távoli rokonokat, akik ugyan a családhoz tartoznak, de tulajdonképpen azt sem tudjuk, hogyan kerültek az asztal mellé – magyarázta Szentpéteri Nagy Richárd, megerősítve: kicsi az esélye, hogy a Fidesz megtartja a helyét ennél az asztalnál. Az is kérdéses, hogy milyen lesz a válás, de mindkét félnek az a célja, hogy békés legyen.