Fideszes TÖOSZ-elnök: sosem gondoltam, hogy ezt fogom írni...

HírKlikk 2022. augusztus 16. 07:10 2022. aug. 16. 07:10

Sikertelenül lobbizott a fideszes vezetésű Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a kormánynál: nem kaphatnak állami támogatást azok az önkormányzati tulajdonú vízműcégek, amelyek a rezsiárrobbanás miatt kerültek csődközeli helyzetbe.

A 24.hu cikke szerint a TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő, a Somogy megyei Tab fideszes polgármestere a szervezet honlapján közzétett körlevélben számolt be a Technológiai és Ipari Minisztériumban folytatott tárgyalásairól. Azt írta, a kritikus helyzet miatt azt várta, hogy engedékeny lesz a kormány, és pénzügyi támogatást tud kiharcolni a közműrendszereket tulajdonló és üzemeltető önkormányzati cégnek, de nem ez történt.

„A szándék kifejeződött: mindenki csinálhatja maga, de támogatásra akkor ne számítson. Csak azok a cégek fognak támogatást kapni, ahol az önkormányzatok átadják a tulajdonukat ingyen a magyar állam számára."

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rezsicsökkentés tíz éve alatt kizsigerelt, vagyonukat teljesen felélő cégeket az önkormányzatoknak ingyen és „önként” át kell adniuk az államnak, különben az egyébként is megnyirbált költségvetésükből kell finanszírozniuk a működési és fenntartási költségeket. Schmidt levelében közölte: „sosem gondolta, hogy egyszer ezt fogja írni”, de most azt javasolja a veszteséges cégeket tulajdonló önkormányzatoknak, hogy adják át az államnak a vízközművagyonukat, különben semmilyen segítségre sem számíthatnak.

A TÖOSZ-elnök egy éve egyébként még éppen az ellenkezőjét javasolta a már akkor is nehéz helyzetben lévő településeknek. Akkor még azon a véleményen volt, hogy a vízművek finanszírozási válságára nem az államosítás a megoldás. 2021 augusztusában egy hasonló nyílt levélben azt írta, hogy a szabályozás módosításával és állami támogatással lehetne javítani a cégek működését, mert nincs biztosíték arra, hogy az önkormányzatok nem lesznek újra kiszolgáltatva a profit mindenhatóságának.

A TÖOSZ elnökének mostani írásából azonban már kiolvasható, hogy a rezsicsökkentés kifejezetten az önkormányzati társulásokat hozta a jelek szerint véglegesen hátrányos helyzetbe. A lassan tíz éve befagyasztott vízdíjak és a rengeteg pluszköltség miatt alig maradt olyan üzemeltető, amelyik nem vesztette el saját tőkéjét, és nem fordult veszteségbe.

A kormány azonban csak az állami tulajdonú cégek tőkepótlását biztosította. Ez a támogatás az elmúlt egy évtized alatt összességében meghaladta a 135 milliárd forintot, az önkormányzati tulajdonú szolgáltatók és önkormányzatok mint tulajdonosok viszont semmilyen támogatást sem kaptak.

Az, hogy mi történik a vagyonátadás után, a TÖOSZ számára sem világos. A tájékoztató levél szerint ugyanis csak remélni lehet, hogy az önkormányzatok „jogi személyiségük épségben hagyása mellett”, vagy valamilyen más formában bent maradhatnak a cégekben, miután az állam tőkepótlással bevásárolta magát.

„Nagyon remélem, hogy utána ezek az eszközök továbbra is közösségi tulajdonba maradnak. Remélem, nem leszünk kiszolgáltatva a profit mindenhatóságának" – írta a szervezethez tartozó polgármestereknek a TÖOSZ vezetője.

Forrás: 24.hu