Fleck Zoltán: a nemzeti konzultációban nem a magyar társadalom véleménye tükröződik

Millei Ilona 2024. január 19. 14:30 2024. jan. 19. 14:30

A nemzeti konzultáció hazugságra épül, se nem nemzeti, se nem konzultáció, és az emberek nagy többsége ma már nem is veszi komolyan. Az elmúlt 13 évben manipulációként működött, és ezt már Európában is tudják – mondta Fleck Zoltán a szuverenitásvédelemről tartott konzultáció lezárása után. A jogszociológus szerint mindez belső használatra, hergelésre szolgál, és arra, hogy megmutassa az ellenségképet, ugyanakkor egyben tartsa a híveket. Ráadásul közpénzből költenek rá milliárdokat. Kifejtette azt is, az igazi probléma, hogy állami pénzekből finanszírozzák a Fidesz számára létrehozott propagandagépezetet, „ami túlmegy minden határon”. 

Orbán Viktor miniszterelnök fontosnak nevezte, hogy az embereknek adjanak lehetőséget véleményük kifejtésére, így a kormány magabiztosan tárgyalhat Brüsszelben. De valóban komolyan veszik a nemzeti konzultációt, mint ütőkártyát? 

Az ember már szégyell beszélni a nemzeti konzultációról, mert nincsenek megfelelő szavai. Az egész egy hazugságra épül, se nem nemzeti, se nem konzultáció, és természetesen ma már a többség nem veszi komolyan. Az elmúlt 13 év gyakorlatában az elejétől fogva az összes nemzeti konzultáció manipulációként működött, és ezt már Európában is tudják. Az, amiért szükség van rá, semmilyen módon nincs kapcsolatban az európai pozíciókkal, és azt maga Orbán sem gondolhatja komolyan, hogy egyetlen európai politikus is elhiszi: a nemzeti konzultációban a magyar társadalom véleménye tükröződik. 

A szuverenitásunk védelméről szóló legutóbbi nemzeti konzultációban a kérdések többek között a rezsitámogatásra, a kamatstopra, az extraprofitadóra, a migránsgettókra, Ukrajnára, a gyermekvédelmi törvényre és a külföldről érkező kampánytámogatásokra is vonatkoztak. Mi a legnagyobb probléma ezzel?

Az, hogy véleményt csak kérdésre kifejtve lehetne elmondani, de ezek nem kérdések voltak, ahogy a nemzeti konzultációk történetében egyszer sem. Ha Orbán meg akarja a nemzeti konzultációra adott válaszokkal erősíteni a pozícióját Európában, akkor ez arra teljesen alkalmatlan eszköz. Szerintem ez egy befelé szóló propagandaeszköz.

Ennek segítségével követni tudják a hithű híveik számát. Most azt közölték, mintegy 1,4 millió konzultációs ív érkezett vissza. 2017-ben a fő ellenségnek kikiáltott Soros Györgyhöz kötött, migráns-betelepítési „Soros-tervről” szóló konzultációra állítólag 2,3 millió válasz érkezett. Ehhez képest a mostani 1,4 milliónyi válasz inkább elenyészőnek tűnik. De fontos a szám egyáltalán?

Szerintem a hasukra ütve találják ki, hogy milyen szám legyen. Már az sem hihető el, amit kérdeznek, de ezek a számok biztosan nem. Tartalmilag egy hergelésről van szó, és csak az ellenséges érzelmek felkorbácsolásáról szól. Az ifjabb Sorost, és Ursula von der Leyent mutató óriásplakátok jól kifejezik ennek a konzultációnak a lényegét: az ellenség megnevezése, semmi más. 

Ez a propagandaeszköz a nácik „találmánya” volt. Vásárhelyi Mária írta meg a Hírklikkben, hogy a nemzeti konzultáció a Harmadik Birodalom propagandagépezetében fontos szerepet töltött be. Néhány héttel Hitler hatalomra jutása után új törvényt fogadtak el és bevezették a népi konzultáció intézményét, amelynek értelmében a kormány saját kezdeményezésére konzultálhatott a néppel bizonyos kérdésekben. Onnan vették át Orbánék a módszert?

A diktatúrák technikája, különösen a manipuláció tekintetében nem sokat változott a múlt század első fele óta, úgyhogy ezek ugyanazok a módszerek, és ugyanaz a hatásuk is. Sem differenciált véleményt, sem vitát, sem demokratikus részvételt nem tud elérni egy ilyen konzultációs eszköz, egyszerűen csak az érzelmi hergelést, és a figyelemelterelést képes szolgálni. Nyilván valamivel majd meg kell magyarázni, hogy miért rossz a viszony az Európai Unióval, miért akarnak kizárni minket bizonyos szavazásokból, miért nem jönnek a pénzek, amiket korábban beígértek, miért maradnak itthon a diákok, akik Erasmus-pályázattal akartak kimenni, miért nem vehetnek részt az átalakított egyetemek európai konzorciumokban, és még sorolhatnám. De azt nem gondolom, hogy az Európai Unió intézményeinek vagy állampolgárainak bármilyen füle lenne erre a magyarázatra. Ez befelé szól. Különösen a választások előtt érdemes az ellenséget megnevezni, hogy mindenki tudja. Ez a tábor megerősítése. Azt sem hiszem, hogy Orbán abban bízna, hogy az eddig nem rá szavazókat ezzel a módszerrel meggyőzi. Egyetlen dolgot tud csinálni, hogy azt a magot egyben tartja, amelyik rá szavaz, és még elég ahhoz, hogy biztonságban érezze magát. De milliárdokat kell rákölteni, hogy folyamatosan kondicionálja ezt a szavazómagot. 

Ezek szerint a Fidesz szavazói mag olyan 1,4 millió körül lehet…

Ezt nem tudom. Szerintem előbb nézik meg, hogy hány „magszavazatra” van szükségük, és aztán mondják meg, hogy hányan vettek részt a nemzeti konzultáción. 

Az Egységes Diákfront és az aHang is elkezdte gyűjteni a ki nem töltött konzultációs íveket, és ők is nyilvánosságra fognak hozni majd január végén egy számot…

Azt a számot elhihetjük majd, mert ellenőrizhető lesz és nyilvános. Az állam tevékenysége azonban ebben a tekintetben semmi okot nem ad a bizalomra. Soha nem volt látható, hogy mit csinálnak ezekkel a papírokkal. Ez egyébként magában is botrányos, mert hihetetlen pénzbe, ráadásul közpénzbe kerül az, amit a kormány erre a propagandára költ. Az állami korrupció igazi problémája az a propagandaköltség, és az, hogy a Fidesz számára létrehozott propagandagépezetet állami pénzekből finanszírozzák. Ez egyszerűen már túlmegy minden határon, minden korrupciós botránynál súlyosabb.