Folytatja az állami kórházak magánosítását az Orbán-kormány

HírKlikk 2023. december 12. 09:10 2023. dec. 12. 09:10

Felkerült a parlament honlapjára az a bizottsági összevont törvénymódosító javaslat, miszerint március elsejétől két országos intézmény – az Országos Orvosi Rehabilitációs (OORI) és az Amerikai úti Idegsebészet – teljes vagyonával, ingatlanjaival az alapítványi formában működő Semmelweis Egyetemhez (SE) kerül.

Az érintett intézmények ingatlanjait és egyéb eszközeit „ingyenesen, a tulajdonosi joggyakorló könyveiben szereplő nyilvántartási értéken történő átvezetéssel az egyetem tulajdonába kell adni. Az ingatlan tulajdonjogát az egyetem a terhekkel együtt szerzi meg” – idézi a Népszava a módosító indítványt. A múlt héten Merkely Béla rektor és az SE kancellárja már egy rövid egyeztető megbeszélést is folytatott az OORI-ban az integráció utáni feladatokról.

A lap emlékeztet: tavaly júliusban kilenc városi kórház került országszerte az orvosképzéssel is foglalkozó egyetemekhez. Idén júniusban pedig a Dél-Pesti Centrum kórház Merényi traumatológiájával bővült a Semmelweis vagyona. Most az Országos Mozgásszervi Intézet (OMI) fele az OORI és az Amerikai úti idegsebészet van soron.

A Népszava úgy tudja, a következő lépcsőben az OMI másik fele, az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet, valamint az Országos Onkológiai Intézet, utána az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, és az Országos Kardiológiai (Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris) Intézet következik. 

A lap szerint ezzel tulajdonképpen egy év alatt megszűnhetnek az országos intézetek, amelyekről Kásler Miklós még 2021-ben az új vezetők kinevezésekor azt mondta, „Az országos intézetek feladata, hogy a népegészségügyi betegségcsoportok epidemiológiai, módszertani, szervezési, diagnosztikai, terápiás és oktatási-kutatási központjai, szakmai vezetői legyenek.”

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom