Franciaországban több mint 600 ezer embert oltottak be egyetlen nap alatt

HírKlikk 2021. május 8. 06:30 2021. máj. 8. 06:30

Franciaországban egymás utáni második nap rekordot döntött a koronavírus ellen beoltottak száma, pénteken több mint 617 ezer dózist oltottak be az előző napi 600 ezer után – közölte az egészségügyi tárca.

Pénteken 362 ezren kapták meg az első, és több mint 255 ezren a második vakcinadózist.

A közlemény szerint az oltási kampány januári kezdete óta 25,1 millió adagot oltottak be az országban, az első dózist 17,5 millióan, a felnőtt lakosság harmada, a második dózist 7,6 millióan kapták meg.

A leggyorsabban Korzika szigetén halad az oltási kampány: a kisebb falvakban, amelyek számítanak a turisták minél előbbi visszatértére, 100 százalékos a lakosság átoltottsága.

A kormány célja, hogy május 15-ig legalább 20 millióan, június 15-ig pedig 30 millióan felvegyék legalább az első adagot.  

A kormány mellett működő tudományos tanács pénteken közzétett ajánlásában ugyanakkor óvatosságra kérte a hatóságokat a járványügyi korlátozások május 19-től tervezett fokozatos feloldásakor „egy esetleges negyedik hullám elkerülésére".

A járványügyi intézkedésekhez ajánlásokat megfogalmazó testület szerint legalább 35 millió első beoltott esetén, azaz a tervek szerint június végén érdemes szélesebb körben feloldani a korlátozásokat.

A francia gyógyszerfelügyelet pénteken azt is jelezte, hogy két újabb atipikus vérrögképződéses esetet észleltek az AstraZeneca-vakcinával beoltottak körében április 23. és 29. között.

A brit-svéd gyógyszercég oltóanyagával Franciaországban április 29-ig beoltott 3 millió 855 ezer ember közül harmincnál jelentkezett trombózis. Kilencen életüket vesztették.

Franciaországban az AstraZeneca-vakcina jelenleg csak a legalább 55 évesek számára adható.

A közleményből az is kiderül, hogy az amerikai-német közös fejlesztésű  Pfizer/BioNTech-vakcinával beoltottaknál 15 esetben jelentettek súlyos hasnyálmirigy-gyulladást. A megbetegedettek egyike meghalt, 14 esetben pedig kedvezően alakult a beteg állapota. Az esetek csaknem harmadában a páciensek már az oltást megelőzően epeúti vagy hasnyálmirigy-betegségekben szenvedtek.

Ezekről az esetekről a francia gyógyszerfelügyelet az illetékes európai hatóságokat is értesíti, ugyanakkor azt is jelezte, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait.

A kormány eközben a tíznapos hatósági karantén-kötelezettséget kiterjesztette szombat éjféltől hét újabb országból beutazókra.

Az intézkedés eddig Brazíliát, Argentínát, Indiát, Chilét és Dél-Afrikát érintette, mostantól a Törökországból, Bangladesből, Srí Lankából, Pakisztánból, Nepálból, az Egyesült Arab Emírségekből és a Katarból beutazókra is vonatkozik.

Forrás: MTI