Friss kutatás: Csak Karácsony tudja legyőzni Tarlós Istvánt

HírKlikk 2019. június 17. 08:08 2019. jún. 17. 08:08

A budapestiek 46 százaléka gondolja az előválasztás első fordulójában győztes Karácsony Gergelyről, hogy sikerrel vezetné Budapestet, miközben a DK jelöltjét, Kálmán Olgát csupán 37 százalék tartja alkalmasnak a főváros irányítására, a Momentum favoritjában, Kerpel-Fronius Gáborban mindösszesen 26 százaléka bízik - derül ki a Publicus Research legfrissebb kutatásából, amit a Népszava megbízásából készítettek.

A Publicus kutatásából az is kiderül, hogy a budapesti lakosok közül Karácsony Gergelyt (MSZP-P) 51 százalék, Kálmán Olgát (DK) 46 százalék és Kerpel-Fronius Gábort (Momentum) 33 százalék látná fontos politikai szerepben.

A Publicus kutatásából - amelynél a mintavétel az ellenzéki főpolgármester-jelölti vitát megelőzően történt - az is kiolvasható, hogy a budapesti polgárok 59 százaléka állítja, hogy elmegy szavazni ősszel. Ha az az állítás, hogy Tarlóssal az „előválasztás győztese” mérkőzik, akkor a főpolgármester a voksok 28 százalékát kapná, riválisa pedig a szavazatok 21 százalékát. Ha viszont az általános megfogalmazás helyére Karácsony neve kerül, akkor ő már 26 százaléknyi voksra számíthatna, míg Tarlós 27 százalékra.

A Kálmán Olga kontra Tarlós meccsen most 20-28 százalék lenne csupán az eredmény, míg ha Kerpel-Fronius Gábor meccselne a jelenlegi főpolgármesterrel, akkor 15-28 százalék lenne a vége.

(A kutatásból az is kiderül, hogy a DK-szavazók majdnem kétharmada alkalmasnak tartja Karácsonyt főpolgármesternek.)

Kopik Tarlós István népszerűsége

A főpolgármestert 2018 decemberében még a budapestiek 59 százaléka tartotta alkalmasnak arra, hogy vezesse a várost, és képviselje érdekeit a kormány ellenében, most viszont a Publicus Intézet szerint már csupán 48 százalék gondolja ezt.

A népszerűségvesztés egyik fő oka, hogy tavaly év végén a baloldali szavazók még több mint 10 százaléka vélte úgy, jó lenne, ha Tarlós maradna Budapest első embere. Ez a réteg mára eltűnt a regnáló főpolgármester szimpatizánsai közül – egy részük a politikatudatos bizonytalanokhoz ment át, egy részük pedig a baloldali jelöltek között találta meg favoritját.

Forrás: Népszava/Hírklikk