Fű alatt elvehették a Covid-eszközök beszerzését Szijjártótól

Zutyu 2021. május 26. 08:18 2021. máj. 26. 08:18

Láthatóan nem tett jót a Külgazdasági és Külügyminisztérium megítélésének a lélegeztetőgép-botrány, a tárcától ugyanis elvehették a Covid-eszközök beszerzésének lehetőségét. Legalábbis ez derül ki a lapunk által kikért szerződések listájából.

Nem szereti magától nyilvánosságra hozni a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium az egyébként kötelezően közzéteendő listáit. A Hírklikk először tavaly év elején kérte a tárcától, hogy hozza nyilvánosságra legalább azt a csekély adatmennyiséget, amit az üvegzseb törvény alapján ki kellene tennie a tárca honlapjára. Adatigénylésünk előtt teljesen hiányzott a kormányzati honlapról a külügy valamennyi szerződése. Az utolsót még Navracsics Tibor minisztersége idején publikálták, 2015-ben.

Az akkori szerződésekből kiderült, szívesen finanszírozza a külügyi tárca magyar zenészek külföldi koncertjeit. Például a kormány által agyontámogatott Havasi Symphonic  Kft koncert Show-t rendezett a gdański Ergo Arénában, amihez 150 millió forintot adtak. (További részletek a tavaly februári cikkünkben.)

Tavaly novemberben pedig szintén az adatigénylésünk nyomán került ki az a szerződéslista, amiből kiderült, mely cégekkel kötött szerződést a Covid elleni védekezéshez a külügy. Végül magukat a szerződéseket is kénytelenek voltak idén februárban közzétenni. Ekkor derült ki, hogy tavaly decemberig 428 milliárd forintot költöttek el különféle eszközök, például lélegeztetőgépek és maszkok megvásárlására.

Most ismét kikértük az adatokat. A Külgazdasági és Külügyminisztérium oldalán meg is jelentek kedden az idén kötött megállapodások. Ebben az évben egyetlen forintot sem költött Szijjártó Péter tárcája a Covid elleni védekezésre. Arra utaló jel volt, hogy a külügy hatóköréből kikerülhettek a covidos beszerzések már az is, hogy nem ők hozták nyilvánosságra a keleti vakcinákkal kapcsolatos szerződéseket, hanem Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. De az aláíró nem ő volt, hanem Müller Cecília, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetője.

A tavalyi költekezés-cunaminak egyébként sincs semmi nyoma, ilyen keveset vélhetően sosem költött időarányosan a minisztériium. Tavaly csak úgy röpködtek a 10 és 100 milliók kormányközeli cégeknek és szervezeteknek. Most viszont a legnagyobb tétel egy hat éves irodabérleti szerződés: a CANADA-SQUARE Kft. június 1-jétől 2026. június közepéig 578 millió 513 ezer 969 forintért szerződött Szijjártóékkal. Szintén majdnem félmilliárd forintért szerződött a kormány a kabinet kedvenc állami rendezvényszervezőjével, az Antenna Hungáriával. A közzétett lista szerint „Hungexpo bérleti díj és rendezvényszervezés” címén 498 millió 611 ezer 652 forintot számlázhatnak 2020 és 2021 decembere közt.

Nem hagyta az út szélén kedvenc sportolóit sem Szijjártó Péter minisztériuma. Erre az évre már 12 millió 142 ezer 944 forintot kap Gyurta Dániel, egykori olimpiai bajnok úszó, akinél a szerződési cím ez: „Sportdiplomáciai tevékenység folytatása.”. Hogy ez pontosan, miben nyilvánul meg, az nem világos, mivel néhány interjún kívül a legnagyobb dobása az volt, hogy az oltási kampány jegyében személyesen Merkely Béla SOTE-rektrotól kapta meg a Covid elleni védőoltását. Szintén maradt a külügy állományában Kökény Roland, a fideszes médiaholding zászlóshajójaként működő Tények hírigazgatója, Szalai Vivien exsportoló exférje. Ő 9,6 milliós megbízási szerződést tudhat magáénak, és ezen a címen fizet neki a tárca: „a Külgazdasági és Külügyminisztérium sportdiplomáciai tevékenységében való közreműködés, valamint a sportdiplomáciai márkaépítő tevékenység támogatása.”

Felbukkan a megbízási szerződéses munkatársak közt Hóvári János is, aki a Türk Tanács magyarországi irodavezetőjeként kap erre az évre csaknem 14 millió forintot, ami havi több mint 1 millió 108 ezer forintos juttatást jelent. A Türk Tanács egyébként egy tavaly novemberi 444 cikk szerint addig félmilliárd forintjába került az adófizetőknek, mert a kormány egy patinás villát bocsátott a szervezet rendelkezésére, illetve egy bérelt Medve utcai épületben is működnek irodáik.

A tízmilliós nagyságrendű tételek közül említésre érdemes még Patay Géza ügyvéd szerződése. A közbeszerzésekre szakosodott jogász ügyvédi irodájának állandó megbízói az állami szervezetek. Korábbi sajtóhírek szerint sikerének egyik titka az lehet, hogy irodájának egyik munkatársa nem más, mint Cser-Palkovics Tamás, a székesfehérvári polgármester, Cser-Palkovics András testvére.