Gajda Péter: azért írták át a választási törvényt, hogy egymásnak ugorjon az ellenzék 

HírKlikk 2024. március 1. 15:50 2024. márc. 1. 15:50

Nyugalom van a kerületben, pedig három hónap múlva itt az önkormányzati választás. Addig is azt szeretnénk megmutatni a kispestieknek, hogy biztonságosan, takarékosan bántunk az adófizetői pénzekkel és a válságok ellenére is volt fejlődés a kerületben. Nyilván akad, amivel még van dolgunk – összegzett a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Gajda Péter, a XIX. kerület szocialista polgármestere. „Ha összeáll az a csapat, amelyik 2019-ben is megnyerte a választást Kispesten, akkor azt díjazzák a választók, főleg a baloldali szavazók. Sokat beszélgettünk a DK, a Momentum, a Párbeszéd, az LMP képviselőivel, és most már a Jobbikkal is, hogy hogyan tudjuk együtt, közösen vezetni a következő választás után a kerületet.”

Gajda Péter elmondta, szorgalmazza a baloldali pártoknál, hogy mindenképpen törekedjenek együttműködésre. „Ha azt látják a baloldali szavazók, hogy mi nem egymással vitatkozunk, hanem közösen szeretnénk vezetni a kerületet, és be tudjuk mutatni azt a programot, amivel tovább tudjuk fejleszteni Kispestet, akkor ezt értékelik a választók és nem fordulhat elő az a helyzet, hogy inkább otthon maradnak.”

Hozzátette, a kerülteben már nincsenek messze a megállapodástól és nyilván mindenki a saját programelemét szeretné kidomborítani, szerinte nem lesz előválasztás Kispesten, és abban bízik, hogy a Jobbik is beáll mögé. „Van egy nagyon agilis és keményen dolgozó képviselőjük, aki az utóbbi időben már külsős szakértőként dolgozott, vele jó a kapcsolatunk, ő vezeti a kerületi Jobbikot, és azt gondolom, ezen a szakmai vonalon velük is együtt tudunk majd dolgozni.”

Gajda Péter kitért az LMP-re is, mert egy speciális kispesti helyzet alakult ki velük kapcsolatosan. Elmondta, nekik egy mandátumuk volt az előző képviselőtestületben, a párt 2019-ben támogatta, viszont külön indultak az egyéni választókerületekben és külön listát is állítottak. Hozzátette, a párt Ferenczi István személyében egyedül képviseltette magát a testületben, de időközben kilépett a pártból, tehát az LMP-nek jelen pillanatban nincsen az önkormányzatban képviselője. „Az LMP-vel is van tárgyalás, aktív megbeszélés, és nagyon szeretnénk, ha együtt tudnánk velük dolgozni. A Kutyapárt a kerületben 3-4 százalékon állt a november-decemberi mérések idején, de a kerületben nincs kutyapárti képviselő.”

Csend a kegyelmi botrány körül

Nagy volt a felháborodás és azokon a megmozdulásokon, amelyek az elmúlt hetekben zajlottak, sok kispesti részt vett, ez biztos, hogy mobilizálja a néha talán enervált baloldali szavazókat – mondta Gajda Péter arról, mit lehetett érzékelni a kerületben az elmúlt hetekben. „Pont a botrány után volt képviselőtestületi ülés, ahol elfogadtuk a kerület költségvetését, tettek néhány konstruktív javaslatot a fideszesek. Egyébként is az volt az elmúlt 18 éves polgármesterségem tapasztalata, hogy a helyi Fidesz is próbál helyi ügyekre koncentrálni, nincs akkora durvulás, mint más településeken.”

Hozzátette, a költségvetés fontos napirend volt, szóba kerültek a kerületi elvonások, például a szolidaritási adó, amely tavaly 1,6 milliárd forint volt, az idén már 2,2 milliárddal gazdagítja majd a kormányzati kasszát. „Erről volt vita, hogy ez miért van így, és a fideszesek elmondták, hogy ehhez képest mégiscsak stabil a kerület költségvetése.”

Ha úgy alakul, nem fog hiányozni a Fővárosi Közgyűlés

Gajda Péter emlékeztetett, erre a választási törvény változása miatt esélye lehet, de ha nem kerül be a Fővárosi Közgyűlésbe, nem fog hiányozni neki, mert – ahogy fogalmazott – néha alpári módon viselkednek a fideszesek, a felülről szervezett Fidelitas performanszaival együtt. „Az ilyen típusú politizálás semmilyen józan gondolkodású embernek nem hiányzik. Nyilván a Fidesz jól kiszámolta, miért kell így átalakítani a rendszert, mindig úgy nyúlnak hozzá, ahogy nekik jó.” Gajda Péter arra utalt, az sem véletlen, hogy egy napon tartják az EP- és az önkormányzati választásokat. „A választási rendszer átalakításával is azt akarták elérni, hogy ugorjanak össze az ellenzéki pártok, amelyek lassan tudják megszervezni az egységet, az összefogást és ez mindig jól működik.”

A kerület

A polgármester szerint, akik most elégedetlenek azok az utak, járdák karbantartását várják. „Amikor nem tudtuk, csődbe megy-e a kerület erre nem volt lehetőség, ezt kihagytuk, a kispestiek ebben várnak pozitív előrelépést.”

Hozzátette, a kerületben egy jól működő zöld program van, amit 2006-ban indítottak a különböző közterületeken, közparkokban, játszóterek felújításával. Kitért az egészségügyre is, amellyel kapcsolatban érezhető az elégedetlenség, főleg, ha valaki kórházba kerül és tapasztalja, milyen viszonyok közt kell az egyébként is nehéz napokat átélni. Azt is látják azonban, hogy volt ebben fejlődés, mert az egynapos sebészet mellett kialakították a diagnosztikai központpontot, amely két MR és két CT készülékkel áll a kerületiek rendelkezésére, sőt, ez az épületrész 21. századi módon lett felújítva. A felsorolásban megemlítette, hogy gyermekintézményeket tudtak felújítani.

„Az elmúlt 16 évben megpróbáltuk azt megvalósítani, ami a programunkban volt, és nem ígérgettünk felesleges dolgokat. Szerintem azt értékelik a kispestiek, hogy amit elterveztünk, azt 80 százalékban meg is tudtuk valósítani.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom