Geopolitikai csúcstalálkozó: Orbán és Trump ellentétes oldalon állnak Kína kérdésében

Németh-Kállai Szilvia 2024. szeptember 6. 07:00 2024. szept. 6. 07:00

Miközben Amerikában a két elnökjelölt Kína gazdasági és politikai előretörése miatt két különböző állásponton van, és Donald Trump az, aki vissza akarja szorítani ezt a folyamatot, addig Magyarország felerősíti a kínai részvételt az ország újra iparosítási törekvésében. Ebben a kavargásban nagyon érdekes lesz a „Kinek az új világrendje?” címmel Budapesten megrendezendő nemzetközi geopolitikai csúcstalálkozó. Így reagált Ágh Attila politológus arra, hogy a Danube Institute és az amerikai The Heritage Foundation szeptember 17-18-án ezúttal Magyarországon tanácskozik. De mivel biztosan nemzetközi sajtófigyelem kíséri a rendezvényt, Orbán Viktornak jól jön majd a szereplés, ha már az unió bojkottálja, hogy Magyarországon rendezzék meg soros elnöksége alatt a nagy európai uniós konferenciákat – mondta a szakember.

Az Európai Unió (EU) kiszorította az Orbán-kormányt minden nemzetközi konferenciáról és összejövetelről, miközben a menetrend, a főszabály az lenne, hogy a soros elnökséget betöltő országban rendezik meg az összes fontosabb uniós intézményi találkozót. Ezt most szüntették meg, ráadásul az EU felállása óta először – emlékeztetett Ágh Attila.

A politológus szerint tudatosan vagy nem tudatosan a magyar kormány elkezdett nemzetközi konferenciákat Budapestre vonzani, hogy felértékelje Orbán Viktor szerepét. Ilyen volt az amerikaiak által alapított CPAC konferenciák sorozta, a nemzetközi szélsőjobboldal találkozója, amelybe erőteljesen beszállt a Fidesz, illetve a magyar kormány is. „Egyértelmű kudarc, hogy az unió letiltotta az esedékes nagy, nemzetközi konferenciáját – amely, ugyanúgy a világ alakulásáról szólt, mint a geopolitikai fog – és átvitte annak rendezését Brüsszelbe Budapest helyett” - idézte fel a szakember. Tehát a szeptemberi találkozó annak helyettesítésére szolgál. 

Ugyanis a nagy szélsőjobbos amerikai alapítvány a The Heritage Foundation, pár nappal ezelőtt egy terjedelmes cikkben ismertette Donald Trump adminisztrációjának külpolitikai alapvetését, de mondhatni a választási programjának előzetesét. Azt, hogy mit akarunk Amerikával, milyen szerepet szánunk neki a világban, és amit a magyar sajtó úgy tálalt, hogy maga Trump is kritikusan viszonyult hozzá. Mert a saját csapata sokkal keményebben fogalmazta meg azokat a tendenciákat, amiket Trump képvisel, ami miatt most attól tart, hogy ezek az erőteljes és túl szigorú előírások a választási harc szempontjából nem lesznek elég kedvezőek és szimpatikusak az amerikai választóknak. „Szóval, forrong itt a világ és folyamatában kell értelmezni a történéseket, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy a Danube Institute Budapesten található, és nyilván az „anyaintézményét” hívja meg és nyújt lehetőséget találkozásra nálunk” – magyarázta Ágh Attila.  

Mivel ezt geopolitikai csúcstalálkozónak nevezik, nem annyira a Trump féle választási program belpolitikai, hanem külpolitikai részéről beszélünk. Így azonnal észrevehetünk egy ellentmondást. A nemzetközi sajtó szerint Orbán Viktor óriási tévedésben van, mert bár a tusványosi beszédében nyíltan elmondta: Nyugat-Európa hanyatlik, az USA jelentős mértékben visszanyeri világpolitikai szerepét, ha Trump nyer, miközben már megmutatkozik, hogy a közeljövőben a domináns hatalom Kína lesz. Viszont a Trump féle geopolitikai célkitűzés pontosan az, hogy totálisan szembe kell fordulni Kínával, és visszaszorítani a világpolitikából és a világgazdaságból – elemezte a helyzetet a szakember. 

A politikus szerint nagyon érdekes lesz, hogy a The Heritage Foundation Budapesten ebből a helyzetből hogyan fog kompromisszumot teremteni. Különösen, hogy az Orbán-féle újra iparosítási politika – a hitelpolitikájával együtt – egyre erőteljesebben kapcsolódik Kínához. Hiszen az akkugyárak és az elektromos gépjárművekhez szolgáló összes szerelés Európai Unión belüli gyártását is felerősítette a magyar miniszterelnök. 

Magyarországon egy puha gyarmatosítás folyik azért, hogy az EU-n belülre is eljusson Kína extra vámok nélkül. Ezért nagyon nehéz lesz kompromisszumra jutni a Trump-programmal, hiszen – ahogyan már beszéltünk róla – az egy Kína-ellenes politikai és gazdasági konfrontációt hirdet. Ennek viszont az alapvető mozgató ereje az is, hogy az Egyesült Államok versenyképtelen ezzel a kínai expanzióval, hatalmi terjeszkedéssel szemben.  Ráadásul az USA bizonyos katonai eszközöket is be akar vetni ennek megállítására – vélte Ágh Attila.

Véleménye szerint – miközben ez egy kényes kérdés – nyilvánvaló az a kompromisszum, hogy a mindenkori kínai és amerikai vezetés nem konfrontálódik Tajvan ügyében. De mindenhol máshol éles versengés van, ami katonai szempontból nézve támaszpontok építésében is megnyilvánul. Ugyanis az Egyesült Államok megpróbál kiépíteni Kína körül – Japán és a Fülöp szigetek bevonásával – egyfajta katonai gyűrűt. Ugyanakkor Kína ezen a területen belül ugyancsak egy óriási katonai támaszpont rendszert épít ki.  Az első benyomás az, hogy Pakisztánban és környékén a kisebb szigeteken, és a Dél-Kínai tengeren több mesterséges szigetet létesített már katonai támaszpontként. Így nagyon éles katonai versengés is van a gazdaságin kívül USA és Kína között. Ez viszont ellentétes a demokraták politikájával és azzal a tervvel, amit az elnökjelölt, Kamala Hírris Amerika elé tárt. 

Tehát Kína kérdésében az amerikai vélemények nagyon megoszlanak, hiszen erőteljes konfrontáció van a trumpi oldalon és kompromisszumot kereső a demokrata oldalon. Ebben a kavargásban nagyon érdekes lesz a tervezett budapesti konferencia, amit minden bizonnyal élénk nemzetközi média-figyelem kísér majd. Ez pedig Orbán Viktornak biztosan tetszeni fog, hiszen újra nemzetközi szereplő lehet – fűzte hozzá a politológus.

Magyarországnak lehet bármilyen vagy bármekkora szerepe abban, hogy Kína miatt Amerikában hogyan változnak az események? – kérdeztük a szakembert. Ágh Attila válaszában az orosz példát említette, mert szerinte ugyanaz zajlik le most nálunk – fázis-késéssel – Kínával, mint korábban Oroszországgal. Most megy a „balhé” az unióban amiatt, hogy az Orbán-kormány különleges módon ad lehetőséget orosz és belorusz állampolgároknak Magyarországon való letelepülésére és ezzel a schengeni övezetben való mozgására. Most már azt látni, hogy amikor a kínaiak nagy gyárakat, komoly komplex létesítményeket építenek, akkor az azokat kiszolgáló létesítményeket is telepítik az országban. Emiatt magyar vállalkozásokkal is összeszólalkoztak, hiszen ezt a feladatot magyar cégek is el akarták látni. A kínaiak azonban nem is tucatszámra, hanem ezrével fogják küldeni Magyarországra szakembereiket az újra iparosítási program keretében, így magyarokra nincs szükség. Vagyis ugyanaz játszódik le, mint amit már az oroszok is tettek az előző évtizedekben. Azóta az országban változatlanul rengeteg orosz állami megbízott jön-megy, amit nemsokára elmondhatunk a kínai állam megbízottairól is.  

Az országban pedig meg fog jelenni egy igen jelentős kínai lakosság, de nem azok, akik az olcsó ingeket árulják és már évtizedek óta itt vannak, hanem olyan kínai profik, akik a hibrid háború minden területén szakértők. Innen fognak kapcsolódni ahhoz az óriási intézményrendszerhez, ami kiépülőben van az iparosítás, kereskedelem, szállítás területén. Nem véletlenül épül új vasútvonal – jegyezte meg Ágh Attila, majd hozzátette: így Kínának egyfajta humán bázisa lesz Magyarország, amennyiben Orbán Viktor ezt hagyni fogja. Viszont nem az európaiak fognak „nyafogni” azért, mert itt beloruszok fognak szaladgálni, hanem az amerikaiak azért, mert a magyar kormány segíti, hogy kínai szakértők tömege érkezzen Magyarországra. Azok pedig fel fognak tűnni később a világ számos pontján, ahogyan azt láttuk az orosz esetben is.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom