Gosztonyi Gábor: a társadalmi párbeszédet a 12 éve hatalmon levő kormány annullálta

Millei Ilona 2022. május 6. 07:40 2022. máj. 6. 07:40

„Örülök, hogy Kövér László ráébredt a társadalmi párbeszéd fontosságára, de azt eddig sem a szakszervezetek rúgták föl. Nem a szakszervezetek nem működtetik, nem ők művelik látszólagosan, hanem a 12 év óta hatalmon levő kormányoldal annullálta” – nyilatkozta a Hírklikknek Gosztonyi Gábor. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke hozzátette, a fideszes politikus megjegyzése a társadalmi párbeszéd fontosságáról a cinizmus netovábbja.

– Kövér Lászlótól kedd este az Inforádióban megkérdezték, mikor látják megoldhatónak a pedagógusok béremelését. A Fidesz választmányi elnöke válaszul arról beszélt, hogy az elmúlt 10-12 évben mást sem csináltak, mint a különböző ágazatokban dolgozó különböző szakmák, hivatások bérproblémáit próbálták megoldani, és a fejtegetésében elhangzott az is: „a megfelelő, minimális mértékben emelni kell a pedagógusbéreket annak érdekében, hogy újra vonzó legyen a pálya.”  Mi erről a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) a véleménye?

– Ha ezt egy újonnan megalakuló, nagyon régen nem hatalmon levő pártkonstrukcióból mondta volna valaki, akár még pozitív benyomást is kelthetne bennünk. Ugyanis meg kellene beszélni, hogy mi a minimális. Számunkra a minimálisan megfelelő összeg a minimum 45 százalék, ez a sztrájkkövetelésünk is. Miután azonban a Fidesz 12 éve hatalmon van, azt gondolom, ez megint csak a szokásos maszatolás, és véletlenül sem akarnak konkrétumokat mondani. Ezért várja már nagyon a PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága, hogy megalakuljon az új kormány, legyen végre kivel folytatni az érdemi tárgyalásokat, mert az ilyen és hasonló lózungokkal nem haladunk előre.

– Kövér László azt is mondta, olyan bérarányokat kellene „kisakkozni”, ahol a szakmunkások, az orvosok és a tanárok is tudják, milyen életpályára és egzisztenciára számíthatnak. De ez nem egy ciklus munkája, és „kéne hozzá egyfajta társadalmi egyeztetés, és kéne hozzá egyfajta közös nevező azokkal a politikai erőkkel is, akik éppen ellenzékben vannak, hogy lehetőség szerint ne borogassuk fel újra és újra, ciklusról ciklusra ezt az egészet”.

Erre csak egy kérdésem lenne: mit csináltak az elmúlt 12 évben? Én örülök, hogy Kövér László ráébredt a társadalmi párbeszéd fontosságára, de a szabályokat eddig sem a szakszervezetek rúgták föl. Nem a szakszervezetek nem működtetik, nem ők művelik látszólagosan, hanem a kormányoldal. Látszólag végrehajtják, kipipálják „a kötelező feladatot”, de semmi érdemi tárgyalás. A szakszervezetek – akár az ágazati szakszervezetek az ágazati érdekegyeztetésen, akár országos fórumokon – csak felhatalmazás nélküli emberekkel tudnak tárgyalni. Olyan emberekkel kell tárgyalóasztalhoz ülnünk, akikkel lényegében csak beszélgetni lehet, mert semmiféle döntési kompetenciájuk nincs és nem is volt. A társadalmi párbeszédet nem mi, a szakszervezetek, nem a magyar társadalom verte szét, hanem a 12 éve hatalmon lévő rendszer szisztematikusan annullálta.

– A pedagógusok hogyan fogadták Kövér László interjúját?

– Gyanítom, ha ez Facebook-bejegyzés lett volna, már rég levette volna, ahogy a volt államtitkár, jelenleg épp múzeumigazgató L. Simon László is levette azt a posztját, amikor ráébredt a magyar egészségügy helyzetére. Bár maga a megjegyzés így is fölkerült a Facebookra, olvastam jó néhány posztot a finoman ironikustól kezdve az egészen durva megjegyzésig. Én nem hiszem, hogy Kövér László ezeket olvassa, és nem hiszem, ha olvasná, meghatnák őt. Egyébként úgy gondolom, a cinizmus netovábbja az: 12 éve hatalmon vagyok, és úgy teszek, mintha csak most csodálkoznék rá a politika játékszabályaira, kétharmaddal a hátam mögött. Ez teljesen elképesztő.