Gruevszki-ügy: két hét múlva válaszút elé érkezhet Magyarország

NVZS 2019. május 14. 17:49 2019. máj. 14. 17:49

„Tíz-tizenöt nap alatt el fogja bírálni az Interpol Észak-Macedónia kérését, hogy adjanak ki nemzetközi elfogatóparancsot Nikola Gruevszki volt miniszterelnök ellen” – mondta megkeresésünkre Tarjányi Péter biztonsági szakértő. Szerinte ezt követően Magyarországnak két lehetőség közül kell majd választania.

„Érdekes helyzet áll elő, ha az Interpol kiadja a nemzetközi elfogatóparancsot” – szögezte le portálunknak Tarjányi Péter, aki szerint ekkor a magyar hatóságoknak majd azt kell eldönteniük, hogy Gruevszki esetében valóban politikai menekültről van-e szó, vagy sem. Ha igen, akkor nem tesznek majd semmit – vázolta az első lehetséges magyar döntést a biztonsági szakértő. „Ez persze egy kül- és belpolitikai üzenetet is hordoz” – fűzte hozzá. A másik lehetséges választás szerinte az, hogy a hatóságok kiadják Gruevszkit, esetleg egyfajta menekülési útvonalat biztosítanak a számára. „Ez utóbbi pedig egy másik helyzet lenne” – tette hozzá.

Szemben Magyarországgal, az Interpolnak túl sok mérlegelési mozgástere nincs, ha a macedónok kérik – fejtegette. Több olyan ügy is volt, amikor magas rangú politikus ellen kérték és az Interpol ki is adta a nemzetközi elfogatóparancsot – emlékeztetett, példaként hozva fel Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök ügyét, akit végül Ausztriában fogtak el. „Ott is hasonló volt a helyzet, a macedónok most ugyanazt  a forgatókönyvet követik. S ők sem mondtak le arról, hogy börtönbe csukják a jogerősen elítélt Nikola Gruevszkit” – mondta.

Mint portálunk is beszámolt róla, tegnap nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte Nikola Gruevszki volt miniszterelnök ellen az Interpol nemzetközi rendőri szervezetnél Észak-Macedónia, amelynek hatóságai minden szükséges dokumentumot átadtak az Interpolnak. Az Interpol vizsgálja az eset körülményeit. Tarjányi Péter szerint 10-15 nap alatt el is fog dőlni a válaszuk.

Gruevszki 2006 és 2016 között volt az akkor még Macedónia nevet viselő Észak-Macedónia miniszterelnöke. Tavaly májusban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés miatt. A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára.  Az ügyészség további négy eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt.

Gruevszki – akit Orbán Viktor barátjaként is szoktak emlegetni – tavaly novemberben máig nem tisztázott körülmények között, magyar diplomáciai segítséggel jutott el Magyarországra, ahova – érvényes okmányok nélkül – rejtélyes engedéllyel beengedték, majd itt kért és kapott rekordgyorsasággal menekültstátust.