Gulyás Gergely támogatta Nemény András önkormányzatokat megmentő javaslatát

Millei Ilona 2022. november 23. 12:00 2022. nov. 23. 12:00

Az Országgyűlésben az ellenzéki pártok mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megszavazta Nemény Andrásnak az önkormányzatokat megmentő javaslatát. Szombathely MSZP-s polgármestere, a Baloldali Önkormányzati Közösség elnöke azt kezdeményezte, hogy az önkormányzatok is bekerülhessenek az egyetemes szolgáltatói körbe, így ők is hatósági áron juthatnának energiához, nem piaci alapon. A fideszes képviselők többsége viszont ellene voksolt.

Minderről Tóth  Bertalan Facebook bejegyzésében is beszámol. Az MSZP parlamenti frakcióvezetője keserűen állapította meg: „a Fidesz bebizonyította: nem az emberek érdekeit tartja szem előtt a kormánypárt. Többek között az MSZP indítványairól szavazott az Országgyűlés, azokról, amik révén az emberek, a kisvállalkozások, az önkormányzatok válságállóbbak lennének, különösen a most következő téli hónapokban. Forrás lenne rá, hiszen csak az áfa-többlet 1.100 milliárd forint volt az idei év első kilenc hónapjában. Ebből bőven futná a 800 milliárd forintnyi javaslatcsomagunkra, amiben olyan fontos támogatások vannak, mint a minimálbér adómentessé tétele; az alacsony jövedelmekre kivetett adók csökkentése; az egyetemes áram- és földgázszolgáltatás áfájának 27 százalékról öt százalékra csökkentése; a tao kibővítése a köznevelési, felsőoktatási és egészségügyi intézmények részére; az önkormányzatok visszaengedése az egyetemes áram- és földgázszolgáltatásba; a lakossági rezsiemelés eltörlése; a napelemes rendszerek hálózati csatlakozásának lehetővé tétele; a nyugdíjminimum emelése, hogy érje el a minimálbér 40 százalékát (80 ezer forintot); valamint a szociális gondoskodásban az állam szerepének megerősítése.

A Fidesz nem állt a magyar emberek mellé, nem támogatták képviselőik a RezsiSTOP-csomagunkat. (Egyes kivételek: Gulyás Gergely támogatta, hogy az önkormányzatok kaphassanak olcsóbb energiát az egyetemes szolgáltatás keretében. Gyopáros Alpár és Lezsák Sándor támogatták a lakossági rezsiemelés eltörlését. Rétvári Bence, dr. Szeberényi Gyula Tamás és Bányai Gábor támogatta a minimálbér adómentessé tételére és az alacsony fizetések adójának csökkentésére irányuló javaslatunkat. Gulyás Gergely és Rogán Antal támogatták az egyetemes áram- és gázszolgáltatás áfacsökkentését.)

De amikor azt látjuk, hogy van pénz a miniszterelnök, a miniszterek és államtitkárok, valamint a jegybankelnök fizetésemelésére, van több milliárd forint hazugságkampányra, és tudjuk, hogy van 1100 milliárd forint áfabevétel, akkor ebből a pénzből miért nem lehet az emberek terheinek csökkentésére, a kivéreztetett önkormányzatok által fenntartott bölcsődékre, óvodákra, idősotthonokra vagy akár a pedagógus-béremelésre, az egészségügyi ellátásra költeni?

Szégyen, hogy a bajban az állam magára hagyja az embereket!”

Az MSZP módosító indítványának támogatása révén, december elsejétől a helyi önkormányzatok és az általuk fenntartott szociális otthonok, egészségügyi szakrendelők, óvodák, művelődési házak, könyvtárak, színházak, uszodák, múzeumok, a kis- és középvállalkozások és a közhasznú civil szervezetek újra hatósági áron juthattak volna hozzá az energiához. Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, Nemény András nyílt levélben kérte az országgyűlési képviselőket, hogy támogassák azt a törvénymódosító javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy az önkormányzatok 2022. december 1-jétől ismét jogosultak legyenek az egyetemes szolgáltatás keretében földgázt és áramot vásárolni.