Gulyás Márton: a Partizán, bármelyik youtuber vagy újság nem lehet az Orbán-rendszer alternatívája

Veress Katka 2024. február 19. 08:00 2024. feb. 19. 08:00

Tiszta vizet öntött a pohárba a Partizán YouTube – csatorna vezetője, Gulyás Márton, aki a tartalomgyártók által szervezett pénteki megmozdulás egyik szervezője és felszólalója volt. Világossá tette, hogy miért nem lehet kizárni a politikusokat, amikor a változásokról van szó és miért kell a politikát bevonni a következő időszakban ahhoz, hogy a megmozdulások ne sikkadjanak el, ne kerüljenek a feledés homályába.

Rövid videójában Gulyás Mártin felhívja a figyelmet arra, hogy ők – a youtuberek, az újságírók – a társadalom politikai képzelőerejét képesek megmozgatni, ez a munkájuk, de képviseletet a rendszerben csak a választott országgyűlési képviselők nyújthatnak. Mint mondta

„nem szabad ódzkodni ettől, be kell lépni a pártba, a szakszervezetbe és formálni az országot.”

Szerinte meg kell értenie a társadalomnak, hogy csak a választott képviselőiken keresztül lehet változást elérni. 

„Ha nincs politikai alternatíva, minden tovább megy a régi kerékvágás szerint. Keresse meg mindenki a maga helyét, eszközét, közösségét, a munkahelyen, a lakóközösségben, a szakszervezetben, a mozgalomban, a gyülekezetben vagy egy pártban!”

Hozzátette, rendkívül hálásak a bizalomért és a figyelemért, ami az utóbbi napokban a youtuberekre irányult, és azért is, ami általában kíséri a munkájukat. Mint fogalmazott, az évtizedek óta tartó apátiát, a NER-időszakában megszokott szorongató közhangulatot törték meg az események, amelyeknek talán a legfontosabb következménye, hogy

„egy pillanatra azt hittük, talán levegőt kapunk ebben az áporodott rendszerben.”

A világ viccének tartotta, hogy Magyar Péter a Partizánnak adott nyilatkozatában Rogán Antal – általa ki nem fejtett – ügyleteiről azt mondta, „ezt mindenki tudja. Ugyanaz a kéz irányítja a titkosszolgálatokat, mint a propagandát”.

„A lelki burok, amelyben a rendszer tart minket, és a reális alternatíva hiánya kényszerpályára rakta a magyar társadalmat, a péntek csepp volt a tengerben. A nagy feladat a politikusokra vár, ugyanis képviseleti rendszerben élünk, intézményekben szervezzük társadalmi életünket. A média képes figyelmet irányítani, feltárni, és akár még egyéni esetekben segítséget is nyújtani, de meg kell érteni a társadalomnak, hogy csak a választott képviselőinken keresztül tudunk változást elérni.”

Gulyás Márton nyomatékosította, hogy mi, állampolgárok, azzal tudunk ehhez hozzájárulni, „ha rákényszerítjük őket a munkára, ha rákényszerítjük őket, hogy nem a második és harmadik helyért kell küzdeni.”

Az utóbbi időszak legnagyobb tüntetése zajlott le a Hősök terén. A demonstráció „Odakint most szörnyek járnak – Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért” címmel rendezték meg. Az első becslések szerint 50 ezren voltak ott, de már a több százezret is emlegetik. Néhány résztvevőtől megkérdezte a Hírklikk, ők miért tartották fontosnak a kiállást. Volt, aki szerint kellenek ezek a tüntetések, hogy a „csontvázak kihulljanak a szekrényből”, és volt, aki Orbán Viktortól bocsánatkérést várt.

Orbán Viktor szombati évértékelőjén a gyermekvédelemről mindössze annyit mondott, új jogszabálytervezetet nyújtanak be, de ennek részleteit nem ismertette. Az áldozatoktól nem kért bocsánatot, nem is említette őket, mint ahogy Novák Katalin lemondott államfő és Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter nevét is csak halkan ejtette ki és – mint mondta – részéről le van zárva az ügy. Az az ügy, amelyben kegyelmet kapott egy olyan ember, aki Bicskén egy gyermekintézményben segítette a pedofil igazgatót abban, hogy a falak között maradjanak a bűncselekmények.