Gurmai: nem veszünk részt fideszes színjátékban!

Harkai Péter 2021. szeptember 23. 07:06 2021. szept. 23. 07:06

Miután a fideszes Médiatanács nem volt hajlandó elfogadni a Hankiss Ágnes halála miatt megüresedett bizottsági helyre az ellenzék jelöltjét, a következő, hétfői ülésen már nem vesznek részt a kormányzati színjátékban – nyilatkozta Gurmai Zita, az MSZP országgyűlési frakcióvezető-helyettese.

A Médiatanács ellenzéki tagjai úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt a további jelölési folyamatban, miután közös jelöltjüket hétfőn a fideszes tagokból álló testület elutasította s így a Fidesz továbbra sem hajlandó megválasztani az ellenzéki pártok jelöltjét.

A testület tagjait jelölő eseti bizottság ülésére azért került sor, mert a nemrégiben elhunyt Hankiss Ágnes Médiatanács-tag helyére új tagot kell választania az Országgyűlésnek. A Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd politikusai keddi közös közleményükben azt írták, hogy már „2019 decemberében egy antidemokratikus döntéssel, kizárólag fideszes delegáltakból állt fel a kilenc évre megválasztott Médiatanács új testülete.” Akkor az öt tagú tanácsba két főt delegáltak volna, de egyikük sem került be.

A Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság MSZP-s alelnöke portálunknak elmondta, hogy már ez is megengedhetetlen lépés volt a bizottság részéről, de a kedden tapasztaltak végképp meggyőzték őket arról, hogy céltalan részt venni ebben a színjátékban. Ezért a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd arról adott ki közös közleményt, hogy mivel a Fidesz továbbra sem hajlandó az ellenzéki pártok jelöltjét megválasztani, az ellenzék tagjai a továbbiakban nem vesznek részt a Médiatanács tagjait jelölő eseti bizottság munkájában. Erre következő alkalommal – de immár az ellenzék nélkül – hétfőn kerül sor.

A bizottság fideszes elnöke, Halász János által keddre összehívott ülésen az ellenzéki tagok dr. Silhavy Mátét javasolták a szavazáson, ezt a fideszesek nem támogatták. Miután a kormánypárt részéről nem állítottak jelöltet, ezért a bizottságot ismételten összehívják, hogy ítt már kétharmaddal lehessen tagot jelölni.

„Hankiss Ágnes halála miatt kötelező volt összehívni a bizottságot, de mivel zárt ülés volt, annyit mondhatok csak a lényegi részletekről, hogy nem volt fideszes jelölt, az ellenzék jelölését pedig nem fogadták el” – közölte az alelnök. Gurmai olvasatában teljesen egyértelművé vált, hogy mindez csak „a bolhacirkusz része,” főként azt követően, hogy feltette a költői kérdést: megválasztanának-e bárkit, akit ők javasolnak? „A bizottsági döntés megadta a választ.” Még arra sem volt lehetőségük, hogy biztosítékot kapjanak arra, hogy érdemes lenne a jelöltjüket továbbvinni a következő ülésre.

„Miután teljesen egyértelműen kitűnik a bizottsági nyilatkozatból, hogy esélyünk nincs saját jelöltre, ezért döntöttünk a bizottsági ülések teljes elutasítása mellett” – tette hozzá. Azt is elárulta, hogy hatpárti megegyezést és jelöltet terveztek, de miután Gréczy Zsolt kiszállt az országgyűlési munkából, nem volt DK-s delegált, így öt párt döntött úgy és írta alá, hogy közös közleményben tiltakoznak. Arra a kérdésre, hogy dr. Silhavy Máté mellett lett volna-e másik jelöltjük, Gurmai Zita közölte, hogy az előző be nem választásnál tervezett ellenzéki jelölt neve szintén felmerült, de most is lett volna alkalmas szakember, ám a teljes elutasítottság miatt erre már esély sincs. Miután zárt ülés volt, ennél több részletet nem tudott elmondani.

Annyit megpróbáltunk még megtudni az alelnöktől, hogy látva az egységes tiltakozást a Médiatanács következő ülésének elutasításával, terveznek-e a jövőben hasonló „összezárást” más bizottsági ülések figyelemfelhívó ellehetetlenítésével kapcsolatban? Gurmai Zita erre diplomatikusan annyit válaszolt, hogy „természetesen felmerült, mivel erről nyilatkozat is megjelent. Én mindenképpen azt gondolom, hogy az ellenzéki együttműködés messze erősebb, ha így kezdünk el gondolkozni vagy dolgozni”.