Gurmai Zita: az MSZP egy olyan ország vízióját kínálja, ahol jó nőnek lenni

HírKlikk 2023. december 15. 10:25 2023. dec. 15. 10:25

A női jogok érvényesüléséről, a szociális biztonságról és az MSZP Rendszerváltást! című programjáról tartott sajtótájékoztatót pénteken dr. Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a párt nőtagozatának elnöke.

Az MSZP Rendszerváltást! című programja a szocialista országgyűlési képviselő szerint valódi alternatív javaslatok gyűjteménye, amely alternatívát képes nyújtani a jelenlegi kormányzással szemben, de választ ad a hazánkban aktuálisan felmerülő legfontosabb közpolitikai kérdésekkel kapcsolatban is, valamint közép- és hosszútávú víziót is tartalmaz. Gurmai Zita szerint a program útmutatóként szolgál egy olyan igazságos, esélyteremtő ország megteremtésére, amely a jóléti északi államokhoz hasonlóan, szociáldemokrata vívmányokkal kívánja elsimítani az igazságtalan társadalmi egyenlőtlenségeket.

Gurmai Zita úgy mutatta be az MSZP programját, mint amelynek nem titkolt célja, hogy egyfajta hidat képezzen az áthatolhatatlannak látszó szociális szakadékok között, hogy a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok tagjainak is meglegyen az esélyük az életben való kiteljesedésre. A társadalmi igazságosságot és a jó kormányzást nevezte meg garanciaként a mindennapok biztonságára, amely magában foglalja a létbiztonság és jogbiztonság kérdését is. „A jóléti állam koncepciója pedig garancia arra is, hogy a polgárok ne legyenek kiszolgáltatva a hatalommal rendelkezők önkényének” – tette hozzá az MSZP nőtagozatának elnöke, aki szerint a hazánkban is tapasztalható, erősödő hatalmi önkény rombolóan hat a társadalmi szolidaritásra és igazságtalan helyzeteket, viszonyokat eredményez.

Gurmai Zita hosszasan sorolta a Magyarországon tapasztalható társadalmi igazságtalanságokat: a gyermekek sorsát már előre meghatározzák a születési helyük és családjuk vagyoni körülményei, illetve nem férnek hozzá egyenlően a XXI. századi tudáshoz. Folyamatosan romlik az egészségügyi ellátás színvonala, illetve a fiatalok jelentős részének álom a saját élet elkezdéséhez szükséges lakhatás.

„Akik ismernek, tudják rólam, hogy szívügyem a női jogokért és az esélyegyenlőségért való küzdelem. Az elmúlt évtizedekben sajnos ezen a téren is komoly visszarendeződés tapasztalható” – hangsúlyozta az MSZP nőtagozatának elnöke, aki szerint nyugaton már alapvetésként, evidenciaként kezelt kérdések megvalósulásáért hazánkban még aktívan küzdeni kell.

Gurmai Zita elmondta, hogy az MSZP nőtagozatának és az Európai Szocialista Párt nőszervezetének vezetőjeként büszke tagja egy olyan hazai és nemzetközi közösségnek, amely kiáll a nők jogaiért, bátran küzd az esélyegyenlőségért és tevékenyen fellép a hátrányos megkülönböztetéssel szemben. Megengedhetetlennek nevezte, hogy a XXI. században a nők hátrányban legyenek a család, a magánélet, a közélet vagy a munka világában.

„A női jogok érvényesítésének kérdését jól tükrözi az a tény is, hogy a nők parlamenti képviseletét tekintve, hazánkat még Türkmenisztán vagy Üzbegisztán is megelőzi. Maga Orbán Viktor mondta néhány évvel ezelőtt, hogy a nőknek alkatilag nem való a politika, valamint azt is, hogy női kérdésekkel nem foglalkozik. Pedig szükség volna rá, hiszen mi, nők nem akarunk olyan országban élni, ahol az állam megmondja, hogy hol van a helyünk” – mondta a szocialista politikus, aki szerint a nők nem akarnak olyan országban sem élni, ahol az idejétmúlt társadalmi felfogás kényszerpályára szorítja a nőket, vagy ahol a nemi szerepekről alkotott, ódon felfogás ígéretes női karrierutakat tör derékba.

„Az MSZP új programja egy olyan ország vízióját vetíti elénk, ahol jó nőnek lenni, ahol elfogadhatatlan a nemek közötti bérszakadék, ahol egyenlő munkáért egyenlő fizetés jár, vagy ahol a nők otthonosan mozoghatnak a közéletben és a kiegyensúlyozott a nemek aránya a politikai képviselet tekintetében. Ahol a nőknek nem kell erőszaktól rettegni, sem az otthonukban, sem a mindennapok során” – mondta Gurmai Zita, aki szerint mindehhez a jogszabályi környezet megváltoztatására és szemléletváltásra is szükség van, hiszen csak így lehet átfogó, érdemi előrelépéseket tenni az ügyben.

Az MSZP-s politikus szociáldemokratának jellemezte a Magyar Szocialista Párt programját, amely a szabad, esélyteremtő és jóléti Magyarországot tűzi ki célul. Hozzátette, hogy a párt weboldalán, az mszp.hu/program címről le lehet tölteni a dokumentumot és meg lehet ismerni annak a részleteit.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom