Gurmai Zita: kiszorítják a magyar családokat a Balaton partjáról

HírKlikk 2023. december 12. 10:45 2023. dec. 12. 10:45

Idei utolsó napirend előtti felszólalásában Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese a Club Aliga helyén induló luxusberuházásról kérdezte az illetékes minisztert.

Évek óta szó van róla, hogy a balatonaligai pártüdülő helyére luxuslakásokat szeretne építeni egy NER-közeli vállalkozás, a Bayer Property Zrt., melynek ügyvezetője Balázs Attila ingatlanfejlesztő. Gurmai Zita szerint „télen lehet elkövetni a Balaton és az ott élők ellen a legnagyobb disznóságokat, és ez történik most Balatonvilágoson”. Arra hívta fel a figyelmet, hogy egy ingatlanspekuláns üzleti csoport mindent megtesz azért, hogy az Aliga üdülőkomplexum partszakasza magánkezekbe kerüljön, a felparcellázott partszakaszt vagyonokért értékesítsék, hogy oda magánvillák épülhessenek.

A szocialista politikus a felszólalásában hangsúlyozta: ezzel magyar családokat szorítanak ki a Balaton partjáról. Szerinte az ingatlanspekulánsok egy kormányrendelet miatt megszeghetnek minden jogszabályt és szerződést. „Úgy tűnik, a kormány a balatonvilágosi emberek helyett az ingatlanspekulánsok érdekeit védi” – mondta Gurmai Zita, és felszólította a kormányt, válaszoljanak a kérdéseire. „Milyen nemzetgazdasági érdek, ami elzárja a balatonvilágosi embereket a Balaton partjától? Milyen fejlődés az, ahol elbontják a település egyetlen térségi nagy hajókikötőjét? Milyen közösségi érdek az, hogy a földszintes házak közé hatemeletes, 150 lakásos épületet akarnak építeni?” – kérdezte a szocialista országgyűlési képviselő.

Gurmai Zita szerint a kormánynak most van lehetősége, hogy tettekkel bizonyítsa, kinek az oldalán áll. Az egyik építési telekre ugyanis nem sikerült feljegyezni a földhivatali tulajdonjogot, ezért ott új vevőt kell találni. Az új értékesítéssel ismét megnyílt az állam 60 napos elővételi joga. „Ha a kormány él az elővásárlási jogával, és megveszi az érintett telket, azzal megvédik a balatonvilágosi embereket attól, hogy elzárják tőlük a Balatont” – mondta a szocialista politikus, aki emiatt az érintett minisztertől azt kérdezte: kíván-e élni a magyar állam az elővásárlási jogával az aligai partszakaszon, ha nem, akkor miért nem? Az ingatlanspekulánsokat képviselik vagy pedig a balatonvilágosi embereket? Miért tartják még mindig hatályban azt a kormányrendeletet, aminek egyetlen célja az, hogy felülírja a helyi jogszabályokat és szerződéseket, amelyek a Balaton megközelíthetőségét biztosítják? Miért ragaszkodnak ehhez a kormányrendelethez, ami csak az ingatlanspekulánsokat segíti? „Hiszen, ha ezt eltörölnék, még pénzbe se kerülne” – hívta fel a figyelmet az MSZP frakcióvezető-helyettese.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom