Gyakrabban is imádkozhatna az államfő felesége

Föld S. Péter 2021. március 5. 18:38 2021. márc. 5. 18:38

Szívet melengető kezdeményezésről olvastam a Hírklikken: Szívünk imája néven mozgalmat indított pénteken, az ima világnapján a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet. A mozgalom fővédnöke Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita.

Mint az MTI-hez eljuttatott közleményben írták, az ima gyógyító erejét az elmúlt évtizedekben több tudományos kutatás bizonyította, s ezek kimutatták, hogy hamarabb és kevesebb szövődménnyel gyógyulnak azok a szívbetegek, akikért imádkoznak. Az Országos Kardiovaszkuláris Intézetben dolgozók ezt több alkalommal is tapasztalták, csodálatos gyógyulások történtek olyan szívbeteg gyermekek és felnőttek esetében, akikért imaláncot indítottak. 

Egy másfél perces kisfilmet is készítettek, amelyben a Miatyánkot mondják el az intézet dolgozói. Minden mondat más-más egészségügyi dolgozó szájából hangzik el, szerepel benne az intézet főigazgatója, orvosok, ápolók, műtősök is. Az ima első mondatát Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége imádkozza el a kisfilmben, amely az intézet YouTube-csatornáján nézhető meg.

Nincs ezzel semmi baj, épp ellenkezőleg, kifejezetten üdvözlendő a nemes kezdeményezés. Már csak azért is, mert mindebből arra következtethetünk, hogy a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben nyilván minden rendben van: elegendő az orvos és az ápoló, a betegek elégedettek, senki sem kap fertőzést, s a kezelések végeztével mindenki gyógyultan távozik. 

Semmi baj sincs azzal, ha valakik a gyógyító folyamat részeként értelmezik az eredetileg nem erre a célra íródott Miatyánkot. Különösen egy olyan országban releváns az ima, ahol az egészségügyért (is) felelős miniszter – amikor épp nem Mátyás király csontjait vizslatja – a Tízparancsolattal gyógyítana.

Ha van valamiért hiányérzetünk, akkor az mindössze annyi, hogy Herczegh Anita gyakrabban imádkozhatna. Például azért, hogy ne csak a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben, de máshol is rendben menjenek a dolgok. És nemcsak az egészségügyben, bár most tényleg ott van rá a legnagyobb szükség, hanem mindenütt másutt, ahol gond van.

Gond pedig van, több is mint elég. Itt van rögtön a szegénység. Hogy egy csomó család szűkös körülmények között, nehezen él, és sok olyan gyerek van, aki reggelente éhesen, korgó gyomorral megy iskolába. Ezért is nagyon helyénvaló, hogy pénteken reggel Orbán Viktor arra kérte a Kossuth Rádióban a magyarokat, hogy ne most, a járvány tetőzése idején utazzanak távoli, egzotikus országokba, az pedig még ennél is üdvözlendőbb, hogy a magyarok többsége komolyan veszi ezt a kérést, és akárcsak a korábbi években, most sem utazik sehová.

Imádkozhatna az államfő felesége azért is, hogy kevesebb legyen a korrupció. Mert bárki bármit mond, ezen a téren nem állunk jól. Valljuk be: Magyarországon van néhány korrupt, a közpénzen gazdagodó politikus. Olyan sokan vannak, és annyira látványosan vagyonosodnak, hogy az már Fürjes Balázsnak is feltűnt. A kormány a főváros és a fővárosi agglomeráció fejlesztésért felelős államtitkára online fogadóóráján egy kérdésre válaszolva beszélt erről. Véleménye szerint, aki nem tud lemondani a milliós órákról, a luxusutazásokról és az autókról, az jobb, ha nem megy el politikusnak. Neveket nem említett az államtitkár, így mindenki maga kénytelen nevesíteni a milliós órákat viselőket, épp úgy, mint azokat, akik luxusutazásokon vesznek részt és méregdrága autókkal közlekednek.

Sorolhatnánk hosszasan, hogy mi mindenért imádkozhatna Áder János felesége. És ezt tényleg nem szemrehányásként említjük, ő legalább nem annyira hallgatag, mint a férje. Aki nyilván azért olyan csendes, mert államfői esküjéhez híven, nem akarja elriasztani a halakat.