Gyárfás Tamás nyilatkozott lapunknak: nem minden a pénz

HírKlikk 2021. szeptember 28. 18:54 2021. szept. 28. 18:54

Az MTV reggeli műsorában teret kapó Stáb Rt. egykori vezérigazgatóját, valamint Heltai Tibort – aki kilenc hónapon keresztül 1992-93-ban a Nap TV ügyvezető igazgatója volt – hallgatta ki a Gyárfás Tamás ellen folytatott perben kedden a törvényszék. Mindketten elmondták, hogy Gyárfásnak nem volt szerepe abban, hogy fél évre a Fenyő János vezette VICO Rt. átvette az RTV Újság kiadói jogát. E tárgyban Heltai Tibor ügyvezető igazgató volt a döntésre hivatott, ő egyezett meg a Magyar Rádióval is. A bíróságnak szándékában állt még kedden további két tanút meghallgatni, de erre már nem maradt idő.

Fenyő Jánossal szemben számomra a viták a Választott Bíróság döntése alapján, 1996. október 11-én lezárultak – mondta a Hírklikknek Gyárfás Tamás, aki hosszú ideig a sajtónak eddig nem nyilvánult meg.

– A döntés a Nap TV mellett szólt, 1997. január 1-jétől az MTV elnöke felmondott Fenyő János cégének, a Stáb TV-nek, újra kizárólagosan a Nap TV készítette az MTV reggeli műsorát. Tény, hogy a Stáb Rt. belépésével a vezetésem alatt álló Nap TV Kft. jobban járt, mert az MTV által juttatott pénzből ettől kezdve a Stáb Rt. fizette a Napkelte című műsor alkotóit, a főszerkesztőt, a szerkesztőket, a műsorvezetőket, a riportereket. Az ügyészség képviselője bizonyos értelemben joggal vetette fel, hogy akkor miért léptem fel a Stáb Rt. szándékával szemben, miért nem adtam az egyetértési jogomat Born Ádám főszerkesztő kinevezéséhez. A válasz egyszerű: „mert nem minden a pénz!”

A kaposvári ügyből is győztesen kerültem ki, 1996. május 20-án megszüntették ellenem a nyomozást. A Népszavában megszüntek ellenem a korábbi támadások. Az úszószövetség elnöki tisztéről lemondtam, de úgyszintén 1996 szeptemberében újra megválasztottak, 23 évig tölthettem be ezt a funkciót. Ügyvédeink révén. Fenyő Jánossal megállapodást kötöttünk, a peres ügyekben megegyeztünk, írásban leszögeztük, hogy a továbbiakban egymás jó hírének keltésére törekszünk. Én komolyan vettem a megállapodást. Az ügyben meghallgatott egyik tanú azt vallotta, Gyárfás mindenből győztesként került ki, ha valakiben bosszúvágy volt, az legfeljebb a riválisa lehetett, hogy a számos vereségért elégtételt vegyen. Én ilyet még feltételezni sem tudok, de ez fogalmazódott meg.