Gyöngyöspata: tüntetés, petíció és gyűjtés „Szégyelljék magukat” jeligével

HírKlikk 2020. január 19. 08:24 2020. jan. 19. 08:24

Magyarország jobbik arcát is megmutatja ezekben a napokban – egyre többen emelik fel a hangjukat a gyöngyöspatai kártérítés ürügyén Orbán Viktor által indított hecckampányt. Setét Jenő roma polgárjogi harcos az általa elnyert Raoul Wallenberg-díjjal járó pénzösszeget ajánlotta fel a település Roma Tanodájának; Polgár András, a Polgár Alapítvány alapítója gyűjtést indított és maga 5 millió forintot ajánlott fel a gyöngyöspatai roma családok megsegítésére; a Szolidaritás a Kúria Bírósággal és a gyöngyöspatai roma gyerekekkel címen petíció indult útjára a peticio.hu oldalon.

Nemzetközi szervezetekhez fordul az Idetartozunk Egyesület a gyöngyöspatai ügyben, s egyben nekilát egy tüntetést szervezésének – jelentette be Setét Jenő  roma polgárjogi harcos az egyesülete Facebook oldalán közzétett videójában. Az egyesület emellett petíciót is útjára indított, amelyet – e sorok írásáig – már ezerháromszázan írták alá.

„Tiltakozunk és visszautasítjuk Orbán Viktor miniszterelnöknek és a Fidesz más politikusainak a független magyar bíróság, nevezetesen, a Kúria Bíróság befolyásolására és nyomás alá helyezésére tett kísérletét” – indul a petíció, amely ezt a bírói függetlenség és autonómia súlyos – elfogadhatatlan – megsértésének nevez. 

Teljeskörű szolidaritásáról biztosítja a gyöngyöspatai cigány gyerekeket, akik ellen most a kormány hadat visel. „Visszataszítónak tartjuk, hogy felnőtt, erős, hatalommal rendelkező politikusok nem az iskolai elkülönítés ellen emelnek szót, hanem az igazságukért bátran kiálló gyerekek ellen lépnek fel, haszonleső, ingyen pénzre áhítozóknak beállítva őket” – szögezi le a dokumentum, elfogadhatatlannak mondva, hogy Magyarországon bármely gyermek a politika játékszere/eszköze/céltáblája legyen. Megdöbbentő számunkra, hogy az elkülönítetten oktatott cigány gyerekek szenvedései, megaláztatásai és hátrányai jottányit sem számítanak a megszólaló és a roma közösség ellen retorikai hadjáratot viselő fideszes politikusoknak. 

Végezetül szolidaritásunkat fejezzük ki a gyöngyöspatai kártérítési perben a felperes/sérelmet szenvedett gyermekeket, és családjaikat képviselő ügyvédek és a CFCF szervezet mellett, amely a rutinszerű sorosozás céltáblájává vált.

Közben Polgár András, a Polgár Alapítvány alapítója szókimondó és kemény Facebook posztban kelt ki  az ügyben és egyben bejelentette: „Addig is, amíg törvénysértő módon megakadályozható egy jogerős bírósági ítélet végrehajtása, felajánlok ötmillió forintot egy, a gyöngyöspatai kártérítések előfinanszírozására létrehozandó pénzalap elindításához. További támogatásokra (hitelekre?) számítok, ezért napokon belül jelzem, mely bankszámlaszámon gyűjtjük az adóforintokat. Szégyelljék magukat jeligére”.