Gyönyörű, új kórház épült a Budai Várban – ja, nem

HírKlikk 2020. február 12. 09:37 2020. feb. 12. 09:37

Elkészült a Budai Vár teljesen értelmetlen, de legalább bőséggel finanszírozott történelmi visszadátumozásának egyik gyöngyszeme, a revizionista múltba révedés bástyája, a főőrség és a lovarda épülete, amit tegnap bemutattak a sajtó munkatársainak is.

A Várkapitányság tájékoztatása szerint, a felújítással indokolt újjáépítés során, a Lovarda 3,8 milliárdba, a Főőrség 3,78 milliárdba került. Az épület a második világháborúban megsérült. 1950-ben lebontották, tehát még csak egy értékes műemlék megmentéséről sem beszélhetünk.

Mindezt – amint a Budai Vár többi felújítását – a Hauszmann-terv a helyi önkormányzattól elkülönített, Nemzeti Hauszmann program keretében valósították meg, amit a miniszterelnökség fenntartásában működő Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. felügyel. A teljes, Orbán új rezidenciáját is magában foglaló beruházás pontos összege jelenleg ismeretlen: a szakmai számítások 200-1000 milliárd forint közt várható végösszeget becsülnek.

Az viszont ismert, hogy 2016-ban a Hauszmann-testületből kilépett három szakértő, Csomay Zsófia építész, Lővei Pál művészettörténész és Schneller István építész-urbanista lemondásuk indoklásában többek között „az I. világháborúba torkolló késői historizmus, illetve a Horthy-korszak jelentés nélküli kulisszáinak, esetenként egyenesen idétlen építészeti megoldásainak visszaállítását” említették, mint vállalhatatlan szakmai koncepciót.

Távozásuk és szakmai tiltakozásuk a legkevésbé sem rendítették meg a budai Várban dúló honderűt: immár áll a Lovarda, mint lószerszám a lakodalomban.

Forrás: Hírklikk