Győzhet-e Orbán Brüsszel ellen?

HírKlikk 2023. december 6. 16:25 2023. dec. 6. 16:25

Orbán sokkolja az EU-t, amelynek tagjai hitetlenkedve figyelik, hogy Magyarország két kulcsfontosságú döntést is szabotálni akar. Ennek megfelelően egy uniós illetékes a felrobbanó fej emojijával jellemezte a helyzetet: ha a magyar kormányfő nem hátrál meg, akkor kudarc vár az unióra és ahelyett, hogy az Ukrajna melletti szolidaritás erős jelzésével zárná az évet, megbénulna a közösség. 

A Süddeutsche Zeitung egy brüsszeli diplomata véleményét idézi, aki szerint nem lenne kétséges, hogy Moszkva diadalt ülne.

Miután Charles Michel, az Európai Tanács elnöke figyelmen kívül hagyta Orbán első levelét, a magyar vezető újabb üzenetben követelte, hogy vegyék le az ukrán kérdést a napirendről. Ám feltehetőleg ezzel is hoppon marad, így viszont a nagy kérdés az: valóban vétózni fog-e? Néhány hete profi megfigyelők még állították, hogy simán pókerezik, és beadja a derekát, ha hozzájut a felfüggesztett források egy részéhez.

Most olyan hírek kaptak szárnyra, hogy bár napokon belül kap tízmilliárdot, mégsem mutat semmi hajlandóságot az engedményre. Éppen ellenkezőleg. Kovács Zoltán kijelentette Brüsszelben, hogy nincs mód kompromisszumra. Orbán láthatólag még a látszatát is el akarja kerülni, hogy az unió bármilyen gesztust tenne Ukrajnának.

Brüsszeli illetékesek szerint a két hasonszőrű, Robert Fico és Geert Wilders győzelme erősítette Orbán pozícióját, aki nem véletlenül küld sorozatosan üdvözleteket Donald Trumpnak.

Vagyis, most szokásával ellentétben, nem revolverezik, többről van szó. Egy uniós tisztségviselő immár 100 százalékra veszi, hogy megakadályozza a sikert az állam- és kormányfők fórumán.
 
(A Süddeutsche Zeitung cikke csak előfizetők számára olvasható.)



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom