Gyurcsány elárulta az ellenzéki politizálás új színterét

HírKlikk 2019. december 18. 15:35 2019. dec. 18. 15:35

Az önkormányzatok az ellenzéki politizálás új színterei. Sokan már azt figyelik, mennyire felkészült az ellenzék a kormányzásra – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, a párt főpolgármester-helyettesének és polgármestereinek évzáró sajtóbeszélgetésén Budapesten, szerdán.

Gy. Németh Erzsébet, humán és kulturális területekért felelős főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta: Budapest kulturális sokszínűsége olyan érték, amit a főváros vezetése meg fog őrizni az Orbán Viktor utáni időkre.

A Katona József Színház igazgatója marad – szögezte le, a színházban lezajlott zaklatási ügy kapcsán. Normálisan kezelték az ügyet – fűzte hozzá.

Ugyanakkor az ellenzéki politikus szerint elfogadhatatlan, amit egy hasonló ügyben Dörner György, az Újszínház igazgatója tesz.

Gy. Németh Erzsébet a fővárosi önkormányzattal kapcsolatos korábbi, megfogalmazása szerint „vérlázító" gazdasági ügyletekről kijelentette: ennek véget vet az új ellenzéki vezetés, ezután pályázati formában lehet pénzt kapni a fővárostól.

Az ellenzéki politikus példaként említette, hogy a Budapest Európa Sportfővárosa rendezvénysorozat 200 millió forintos költségvetéséről egyoldalnyi szöveget, egy táblázatot és színes képeket tartalmazó elszámolás készült. A költségek között több tízmilliós médiamegjelenés és szabadtéri spinning ball program is szerepel.

László Imre, 11. kerületi polgármester a városrész lakáshelyzetéről szólva azt mondta: egy ilyen „túlépített" területen az utóbbi időszakban több mint 14 ezer lakás épült, illetve kapott engedélyt. A Lágymányosi öböl partján 25 ezer iroda és háromezer lakás épül, miközben ennek a Gyöngyös, Szekszárd lakosságával vetekedő embertömegnek a közlekedése megoldatlan.

A polgármester hozzátette: társasházépítési tilalmat rendelt el.

A dél-budai szuperkórházról a volt kórházigazgató elmondta, a Fidesz fél évtizede megígérte a beruházást, de még az alapkőletétel sem történt meg.

Eszük ágában sincs ezt a kórházat felépíteni, aztán majd ránk fogják – jegyezte meg a kormányoldalra célozva az ellenzéki politikus.

László Imre elmondta azt is, hogy a napokban már az ötödik helyreigazítási pert nyerte meg, az önkormányzati kampány idején vele szemben a kormánypárti sajtóban megjelent nemi erőszak vádjával kapcsolatban.

Niedermüller Péter, erzsébetvárosi polgármester arról beszélt, hogy az októberi választási győzelmet követő átadás-átvétel során kiderült,hogy az előző vezetésnek több tízmilliós ügyvédi kiadásai voltak, százezer forintos óradíjakkal, 30 milliót fizettek szóbeli tanácsadásért, és volt olyan önkormányzati cég, amelyiknél nem volt munkatárs, csak fizetés.

A DK polgármestere legsürgősebbnek a parkolás megoldását tartja. A jelenlegi, december 23-án lejáró előnytelen szerződést kénytelenek voltak meghosszabbítani öt hónappal, azután viszont ha lesz egységes fővárosi parkolási rendszer, ahhoz csatlakoznak, ha nem, akkor a hatodik kerülettel fognak együttműködni.

Niedermüller Péter a bulinegyeddel kapcsolatban legsürgősebbnek a hatályos törvények betartását nevezte. Február végéig pedig az érintettek – lakók, civilek, vendéglátósok, rendőrök – részvételével konszenzusos javaslat készül a helyzet tartós rendezésére.

Erzsébetváros lakásállományának felmérése folyamatban van. Közel félezer üresen álló, ám lakhatásra alkalmatlan lakás van. Ezek felújítására jelentős összegeket fog költeni az önkormányzat – mondta a polgármester.

Németh Angéla, 15. kerületi ellenzéki polgármester elmondta, hogy a helyi Fidesz miatt október 11-ig nem volt kerületi költségvetés, de az önkormányzati választáson mind a 14 választókerületben győzött az egységes ellenzéki jelölt, így novemberben visszamenőleg kifizethették az önkormányzati dolgozóknak az elmaradt béremelést és jutalmakat. Jövőre pedig már lakossági véleményeket is figyelembe véve készül a közösségi költségvetés. A további tervek között szerepel Újpalotán vásárcsarnok, Rákospalotán pedig multifunkcionális rendezvényközpont létesítése.

Gyurcsány Ferenc újságírói kérdésre Gréczy Zsolt DK-s országgyűlési képviselő zaklatási ügyéről azt mondta, ha megalapozott, bizonyított, akkor közügy, de a vádak nem állnak meg. Az intim fotó nem politikai kérdés – jegyezte meg a pártelnök.

Forrás: MTI/Hírklikk