Ha a kormány Budapestnek kárt okoz, az egész országnak kárt okoz

Csanádi Dávid 2020. január 14. 12:01 2020. jan. 14. 12:01

Nem fogjuk hagyni, hogy politikai okokból megrövidítsék a budapestieket és kárt okozzanak az egész országnak – írta Karácsony Gergely főpolgármester az uniós fejlesztési források elosztásával kapcsolatban, közösségi oldalán.

A főpolgármester álságosnak és károsnak nevezte azt a kiszivárgott kormányzati tervet, amely Budapestet lényegében elvágná az uniós fejlesztési forrásoktól.

„Álságos, mert ennek az anyagnak az elkészültét nem előzte meg semmiféle egyeztetés. És álságos azért is, mert a kormány illetékes minisztere rezignált arccal letagadja az anyag létezését, pedig az itt van éppen, az asztalomon. Letagadja azt is, hogy ezt bemutatták Brüsszelben. Pedig az ominózus napon speciel én is Brüsszelben tárgyaltam, a repülőgépen ott ült előttem Palkovics László miniszter” – írja Karácsony.

A budapesti városvezető úgy látja, hogy „a kormány által most javasolt, szélsőségesen centralizált rendszer ráadásul nem csupán a hatékony forrásfelhasználás akadálya, de a korrupció melegágya is, továbbá köszönőviszonyban sincs az új Európai Bizottság elsődleges céljaival”.

A főpolgármester kijelentette, hogy „Budapest az ország gazdasági motorja, ha Budapest nem jut fejlesztési forrásokhoz, a motor leáll, és annak nem csak a budapestiek, hanem az egész ország kárát látja”.

Budapest ezért tárgyalni készül az Európai Bizottsággal és az érintett intézményekkel, hogy megakadályozzák a kormány terveinek érvényesülését, és valamennyi ellenzéki EP-képviselőt felkérte az ügy képviseletére.