Ha az embereken múlna, jöhetne a vagyonadó

HírKlikk 2024. május 19. 10:50 2024. máj. 19. 10:50

Luxusadót vetne ki a magyarok nagy része a gazdagokra, még a jómódú lakosság többsége is – ez abból a friss felmérésből derül ki, amit a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet készített a Száz leggazdagabb kiadvány idei kötete számára. Arra is kíváncsiak voltak a kutatás keretében, ki, mennyire érzi magát ma szegénynek, illetve gazdagnak.

Az ATV és a Népszava annak alapján készült cikkéből kiderül, hogy ma Magyarországon a lakosok 31 százaléka szegénynek érzi magát, 62 százalék úgy ítéli meg, hogy se nem szegény se nem gazdag. Gazdagnak mindössze a válaszadók 4 százaléka tartja magát, viszont 68 százaléka ismer olyan személyt, akik szerintük a gazdagok közé tartoznak. Ez utóbbi szám a szegények között 58 százalék.

A felmérés politikailag talán leglényegesebb kérdése az volt, hogy az egy, vagy a többkulcsos adórendszert támogatnák-e a válaszadók inkább. A mérés szerint a többség ez utóbbi, azaz a progresszív adórendszer támogatója, amelynek lényege, hogy jövedelemhez mérten a tehetősebbek magasabb adószázalékot fizetnek, mint azok, akik szegényebbek. A mérés szerint még a tehetősek 70 százaléka is ezt támogatná. 

A vagyonadót pedig a megkérdezettek kimagasló többsége, 80 százaléka pártolja, abban viszont vannak eltérések, hogy ki mit tekint nagy vagyonnak. A megkérdezettek többsége az 500 millió forint feletti vagyonok esetében támogatnák a luxusadó bevezetését.

Mint ismert – ezzel a Hírklikk is többször foglalkozott már – a jelenlegi ellenzék többször is felvetette a vagyonadó szükségességét. Durván másfél éve a Párbeszéd országgyűlési frakciója „Az egymilliárd forintot meghaladó vagyonnal rendelkezőket érintő szolidaritási vagyonadóról” címet viselő T/1956. számú törvényjavaslatot is benyújtott. Ennek az indoklása a többi között leszögezte: „Szükséges, hogy a magyar társadalom legvagyonosabb rétege jóval nagyobb mértékben vegye ki a részét a közteherviselésből”. Természetesen a fideszes kétharmadon ez nem ment át.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom