Ha el akarják zavarni a Fideszt, akkor az ellenzék közös jelöltjét kell támogatni!

Kardos Ernő 2019. augusztus 12. 18:44 2019. aug. 12. 18:44

„Aki a pártok közös jelöltje ellen indul az önkormányzati választáson – akarva, vagy akaratlanul – a Fidesz hatalmát tartja fenn! És ezt a választó már rég tudja!”- nyilatkozza a Hírklikknek Niedermüller Péter. Erzsébetváros polgármester-jelöltje szerint minden esélye megvan arra, hogy megnyerje a kerületet, s nem csak azért, mert a VII. kerületben már neki is köszönnek annyian, sőt többen, mint Hunvald Györgynek.

A kampány rajtja előtt már nem is két, hanem három polgármester-jelöltje is van Erzsébetvárosnak. Önnek nemcsak a hivatalban lévő Fidesz politikussal, hanem két ellenzéki társával is meg kell küzdeni. Lesz így ellenzéki győzelem?

Jó esélyünk van arra, hogy visszavegyük Erzsébetvárost. Hirtelen felbukkant jelölttársaim indulását nem szeretném kommentálni, de azt mindenkinek tudnia kell: az ellenzéki pártok hónapig közösen keresték a választókerületekben a pártok közös jelöltjét. Az önkormányzati választáson ugyanis az ellenzék csak abban az esetben győzhet, ha a Fidesz képviselőjével szemben egyetlen ellenzéki jelölt indul. Mélységes meggyőződésünk, hogy ez az egyedüli lehetőség arra, hogy megszerezzük az önkormányzatokat.

Ha mégis akad olyan ellenzéki erő, amely ettől eltérő stratégiát folytat, akár a VII. kerületben, akár máshol az országban az ellenzék megosztása miatt vállalnia kell a felelősséget. Gondolom vállalni is fogják!

Mindenesetre a választók már tudják, hogy csak az öt-párti közös jelöltet kell támogatni, s nem pedig az ellenzék külön utas partizánakcióját. Úgy érzem tehát, hogy a több indulótól nem csökkentek az esélyek.

Arról nem láttam semmiféle felmérést, hogy a VII. kerületben inkább ön az esélyes, vagy az egykor szocialista, de ma független jelöltként induló ex-polgármester Hunvald György, esetleg az LMP-ből kilépő Moldován László.  Készült erről közvélemény kutatás, ismerik a valós erőviszonyokat?

Tudomásom szerint ilyen közvélemény kutatás nem készült. Hunvald és Moldován azonban egyaránt azt állítja, hogy ők a legesélyesebbek, miközben mindketten kiléptek már a pártjukból. A nagyotmondási versenybe én nem kívánok beszállni, de fontosnak tartom megismételni, hogy a jelölésemet öt párt, tehát a Magyar Szocialista Párt, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum is támogatja! Ezen kívül egyre több civil szervezet is támogatja az összefogást. Ez komoly erőt jelent.

Hunvald úr a mai Facebook posztján azt írta, hogy eredetileg az MSZP-nek kellett volna polgármestert jelölni, amire írásos megállapodás is volt. Ön is így tudja?

Semmifajta írásos megállapodásról nem tudok, de ha volt is ilyen egyezség, akkor azt az egyeztetések során a résztvevők, így az MSZP is átértékelte. Azt tudom, hogy a budapesti kerületek polgármester-jelöltjeiről alapos megfontolás után a pártok széleskörű konszenzussal döntöttek. Nincs tehát olyan ismeretem, hogy Erzsébetvárost bárki az MSZP-nek ígérte volna.

Hunvald Györgynek most valóban nincs pártja, de őt – állítása szerint -a kerület szavazói támogatják. Összeszedett 5 ezer támogatói aláírást, ami jelenthet akár 8 ezer szavazatot is. Ezzel szerinte már megszerezheti a polgármesteri címet. Miközben ön azért nem mozog olyan otthonosan a VII. kerületben.

Nézze, az utóbbi időben nekem is egyre többen köszönnek az utcán, beszélgetek az emberekkel, s a rövidesen induló kampányban sok támogató aláírásra számítok, közöttük egykori Fidesz szavazók ajánlásaira is. Korábban uniós képviselőként tényleg sokat voltam Brüsszelben, de a hétvégeket rendre itthon töltöttem. Tehát jelen voltam, itthon voltam. S ami ennél fontosabb: van egy megvalósítandó programom is, hogy a VII. kerületet hogyan kell megújítani, európaivá tenni. Szerintem ez ma sokkal fontosabb annál, mint hogy kinek hányan köszönnek az utcán.

Úgy érzem, hogy a fideszes karaktergyilkosság áldozata, Hunvald György leginkább azt fájlalja, hogy az ellenzék még képviselőnek sem jelöli.

Nézze, erről nehéz véleményt alkotni, hisz Hunvald Györgyöt saját pártja nem jelölte semmilyen feladatra. Ezt nekem nem kell kommentálnom.

Mi az, amit a saját programjában fontosnak tart, amely alapján önre szavaznak a helyi lakosok? Vagy inkább az általános elégedetlenség segít majd?

Igyekszünk minél több önkormányzatot visszaszerezni a Fidesztől, mert a helyhatóságok irányítása révén lényegesen gyengíthető Orbán Viktor diktatúrába hajló hatalma. Ennek révén pedig előkészíthető a 2022-es parlamenti választás, ami után az ellenzék visszaveszi majd az országot a Fidesztől.  Ezért nagyon fontos, hogy minden választókerületben egyetlen közös ellenzéki jelölt induljon. Csak így van esély!

Miután megszereztük az önkormányzatokat, a maitól eltérő önkormányzati kultúrát szeretnénk meghonosítani. De hogy konkrétumot is említsek: alapvetőnek tartom a lakásállomány felújítását, a lakhatási jog biztosítását, a társasházak korszerűsítését – az energetikai és zajszigetelés megújítását – ezek kívül a szociális gondoskodás megteremtését.

De van egy másik programom is, amit szeretek „zöldforradalomnak” nevezni, hisz magába foglalja a zöldterületek növelését, a parkolási gondok megoldását. Ehhez szükség van az átmenő forgalom korlátozására, a kevesebb autóra, több biciklire, több rollerre. Közterekre, ami élettel telik meg. S persze a kerületben nem lehet megkerülni a buli-negyed problematikáját sem; szerintem ezt nem szabad megszüntetni, beszántani, és sóval behinteni. Ehelyett okos megoldásokra van szükség: én azt szeretném, ha a buli-negyedből kulturális negyed válna, ami megtartja a vendéglátó helyeit is. Mindez a lakók és a szórakozni vágyok érdekeivel is találkozik.

Az is mondja az ex-polgármester, hogy amennyiben ön mégis alul marad a Fidesz jelöltjével szemben, akkor Hunvald Györgyre vár majd a feladat, hogy az ellenzék számára megnyerje a kerületet. Ezért is indul el, hogy a baloldal számára a győzelmet biztosítsa. Előfordulhat ez?

Hunvald próféciáját nem lehet komolyan venni. Lehet persze azt kiabálni, hogy úgyis „én leszek a győztes”, de várjuk meg október 13-át. A választópolgárok pontosan tudják majd, ha el akarják zavarni a Fideszt, akkor csak az ellenzék közös jelöltjére érdemes szavazni.

Akik pedig az összefogással szemben akarnak indulni, el kell töprengeni azon, hogy döntésük – akár akaratlanul is – nem a Fidesz pozícióját tartósítja-e? Ha erre a kérdésre őszinte választ adnak, akkor azt is tudják majd, hogy mi a kötelességük.

Úgy tűnik, marad az ellenzék belső küzdelme, nem lett volna helyes ebben a kerületben is előválasztást tartani?

Lehet, hogy szerencsés lett volna, de ezt eddig senki nem vetette fel. A megjelenő konfliktus az utolsó néhány nap terméke. Az ajánlás gyűjtése előtt egy héttel értelmetlen előválasztásról civakodni. Azon viszont komolyan el kell gondolkodni, hogy a kerületben induló két új ellenzéki jelölt nem inkább a Fidesz hatalmát szolgálja-e…