„Ha ennyire gáz a kormánynak a nyugat, akkor miért nem Kazahsztánba mennek nyaralni?"

HírKlikk 2021. december 1. 05:30 2021. dec. 1. 05:30

Fluor Tomi az elmúlt években többször is állást foglalt közéleti, politikai kérdésekben, nem egyszer élesen kritizálta a NER-t. Egy ilyen beszólás miatt az is előfordult, hogy a Petőfi Rádióban egyszerűen letiltották a zenéjét. Fluor most a Szabad Európának adott interjút, amiben arról is beszélt, hogy mit gondol Orbán Viktor október 23-i beszédéről, és hogy szerinte mi változna, ha az ellenzék nyerné a jövő tavaszi választást – írja a beszélgetést szemléző Telex.

Fluor 2015-ig nem nagyon szólalt meg politikai ügyekben, azt mondja, addig nem is nagyon foglalkoztatta ez a téma. „Nekem az egy szebb világ volt, amikor nem volt ennyire fojtogató, nem volt ennyire jelen. Nem ment mindenkinek bele az életébe, a hálószobájába, a vállalkozásába, a hitébe, a mindenébe. Addig, amíg velem nem kezdett el foglalkozni a politika, én nem foglalkoztam a politikával” – mondta.

A dolgok szerinte 2015 végén változtak meg, amikor először vették le a zenéiket a Petőfi Rádióban. Fluor szerint ez azért történt, mert „valaki a párton belül vagy a párt újságírója pedzegetni kezdte”, hogy Fluor zenéjét miért játsszák le, miközben a női princípiumról nyilatkozó és ezzel kisebb botrányba keveredő Ákosét pedig nem? „Jött egy olyan kérés, hogy töröljem le a G*cigránát című dalomat, meg azokat, amik még nem tetszenek nekik. Én mondtam, hogy bocs, ha nekiállunk dalokat törölgetni, azt cenzúrának hívják. Azért, mert volt az Ákosnak egy balhéja, én töröljem le a dalaimat a YouTube-ról?” – mondta Fluor.

Arra a kérdésre, hogy az elmúlt 11 évben szerinte mit csinált jól Orbán Viktor vagy a NER, Fluor azt válaszolta,

„Például nagyon szépen kettéosztották az országot, és rengeteg karácsonyi vacsorát elrontottak. Ha valamit nagyon jól csináltak az abszolút az, hogyan legyenek hatással az emberekre, hogyan bontsanak le mindent módszeresen, szépen, fokozatosan, folyamatosan. Az orwelli kézikönyv ki lett olvasva. Két éve olvastam újra Orwelltől a '84-et és ledöbbentem, hogy: várjál már, itt egy az egyben passzol minden.”

Fluor Orbán október 23-i beszédét lesújtónak nevezte. „Hogy ha kell, akkor európaivá, liberálissá és érzékennyé vernek minket? Ez hangzott el. Ezek mióta szitokszavak? Európaivá vernek? Ez nekem már egy olyan mélység, egy olyan durva mondat, ami az ’50-es éveket idézi. Hanyatló nyugat, rothadó Bécs, fertő… Nem értem, ha ennyire gáz a kormánynak a nyugat, akkor miért nem Kazahsztánba mennek nyaralni? Miért nem Oroszországban nyaralnak vagy mennek a gyerekeik egyetemre, ha szerintük ennyire kelet a király?” – mondta.

Ugyanakkor Fluor szerint hiba lenne azt gondolni, hogy a Fideszben mindenki egyforma, ugyanúgy gondolkodnak. „Például ott van a fehérvári polgármester, a fideszes Cser-Palkovics, aki egy tök jó arc, aki szerintem jól csinálja a dolgát, és akivel egyébként jóban vagyok. És persze vannak más fideszes arcok, akikkel szintén baráti kapcsolatom van. Szóval ennyire nem látom fekete-fehéren azt, hogy a Fidesz csak a gonoszaké, az ellenzékben meg csak a jóságos tündérek vannak, akik majd felszabadítják a hazát. Vannak olyan ellenzéki politikusok is, akikkel jó a nexusom, viszont olyanok is akadnak, akikről azt gondolom, hogy nagyon gáz csávók” – mondta.

Fluor szerint ha tavasszal az ellenzék nyerné a választást, akkor talán újra a Nyugat felé fordulna az ország. „Ha legalább odáig elérünk, hogy nem látunk plakáton közellenségeket, hogy nem a tízparancsolattal gyógyulnak meg a covidos betegek, és végre azt látom, hogy nem néznek majd mindenkit ennyire hülyének, mint most, na akkor már mentünk felfelé egy kicsit” – mondta.