"Ha Orbán bukik, a komplett Fidesz-elit börtönben köthet ki"

HírKlikk 2019. július 9. 11:18 2019. júl. 9. 11:18

Interjút adott a 24.hu-nak Ungváry Krisztián történész, a megszüntetett 1956-os Intézet egykori, a Veritas Intézet jelenlegi munkatársa.

A történész az interjúban elmondta, hogy azért vállalta a munkát a magyarországi zsidó holokauszt első nagy atrocitását, a kamenyec-podolszkiji tömegmészárlást idegenrendészeti eljárásnak nevező Szakály Sándor vezette intézményben, mert ígéretet kapott, hogy nyugodtan kutathat tovább.

Keményen bírálja az Orbán-kormány emlékezetpolitikáját, azt állítva, nem hagyhatja szó nélkül, hogy tudományosnak álcázott történelemhamisítással igyekeznek hitelesíteni politikai termékeket. Szerinte önmagában annak a történelmi hazugságnak, hogy Orbán Viktor zavarta ki a szovjeteket, nem volna jelentősége, ha nem párosulna egy dogmarendszerrel, vagyis hogy Orbán Viktornak mindig igaza van.

Történelemhamisításnak nevezi a Terror Háza előtti rendszerváltás-kiállítást, mert 1989-es eseményeket 1988-as fotókkal illusztrálnak, az 1988-as tüntetések transzparenseit a fekete-fehér fotókon utólag narancsra színezték, az akkoriban éppen liberális fideszeseket a nemzeti érdek konzervatív képviselőiként tüntetik, pedig közülük többen Soros-ösztöndíjjal tanultak, a kerekasztal-tárgyalásoknak pedig messze nem ők voltak a legfajsúlyosabb ellenzéki szereplői, a demokratikus ellenzék nem fideszes képviselőit kiradírozták a rendszerváltók közül.

A történész szerint  "riasztó, hogy a Fidesz számára egy választási vereség a véget jelentheti, ugyanis, ha Orbán Viktor bukik, és ha jön egy új legfőbb ügyész, akkor a jól dokumentálható gazdasági bűncselekmények százai miatt a komplett Fidesz-elit börtönben köthet ki".

Forrás: 24.hu