Habony Árpád visszatért, beindult a cigányozás és a börtönbiznisz

HírKlikk 2020. január 24. 11:03 2020. jan. 24. 11:03

A Népszava információi szerint, már Habony Árpád keze nyomát viselik azok az új „kedvenc” témák, amelyeket a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök is megpróbál napirenden tartani: az „üzletszerűen űzött börtönkártérítési perek”, a gyöngyöspatai romák „munka nélkül felvett milliós kártérítése”, valamint a „korrupt bíróságok”.

A lap még december végén írta meg, hogy Habony Árpád ismét aktív szerepet vállal majd a magyar belpolitika alakításában.

A Szeviép-ügyben az elsőfokú ítéleteket enyhítő bírónő családi cége több önkormányzattól is megrendelést kapott, ami felveti az elfogultság gyanúját. Az Emberi Jogok Európai Bírósága által – a börtönviszonyok okán is – olyan ügyekben születtek több milliós kártérítési döntések, amelyek alkalmasak voltak arra, hogy „a társadalom igazságérzetét” lehessen velük borzolni. Ehhez adódott a gyöngyöspatai romák számára megítélt kártérítés a szegregáció miatt.

A három „ügycsoport” már alkalmas volt arra, hogy – mint a Népszava két forrása is fogalmazott – felfűzhetőek legyenek egy kommunikációs szálra. Eszerint „a korrupt bíróságokon sorra születnek a magyar költségvetést terhelő ítéletek, amelyek révén, bűnözők és romák kapnak sok millió forintot munka nélkül”.

Nem véletlen, hogy a miniszterelnök mindegyik ügyben kapott kérdést három hete a kormányinfón. Orbán Viktor pedig éppen a „társadalom igazságérzetére” apellálva, nem hagyta ki sem a korrupciógyanús módon működő bíróságokat, sem a „munka nélkül megítélt milliókat”.

– Ne tagadjuk, hogy ennek van cigányellenes éle, már csak azért is, mert a sztereotípiák szerint, a börtönökben is főleg romák ülnek – mondta a lap forrása, aki szerint bár könnyű a Magyarországon jelen lévő társadalmi irigységre és romaellenességre játszani, de erre mégis nagyon veszélyes lenne hosszú távú kommunikációs stratégiát építeni.

Forrás: Népszava