Hadházy csak színleli az együttműködést?

Németh Péter 2020. október 13. 14:11 2020. okt. 13. 14:11

Még büszke is lehet magára Hadházy Ákos: közös nyilatkozatban tiltakozott a megszólalásai ellen az összefogásban érintett és érdekelt hat ellenzéki párt. A Fideszt elhagyó, ma függetlenként dolgozó országgyűlési képviselő alaposan nekirontott a közös borsodi jelöltnek, Bíró Lászlónak. Hadházy – mint jelezte – a kampányidőszakban nem akarta bántani a versenyben lévő Bírót, de a vasárnapi választás lezárta után, erkölcsi kötelességének érezte, hogy leleplező nyilatkozatokat tegyen közzé.

A közlemény rögzíti: Hadházy egy sor dologban valótlan állításokat fogalmazott meg, ezért is tartották fontosnak az érintett pártok, hogy külön-külön, de egységes szövegben utasítsák el a képviselő kijelentéseit. Nem tehettek egyebet, mert a kormányoldal erőteljes támadásait és sorozatos hazugságait ugyan megszokták, azokat – úgymond – be is árazták, de arra nem készültek, hogy egy látszólag mellettük harcoló képviselő is rongálja majd a hitelüket.

Hadházy egyébként – amióta hátat fordított a Fidesznek – nagy következetességgel harcol a kormánypárt ellen, kitüntetett szerepe van sok-sok korrupciós ügy feltárásában, vagy az európai ügyészséghez való csatlakozás szorgalmazásában. Elkötelezettsége, mondhatni megszállottsága megsüvegelendő, az akciói bátrak és erkölcsösek – ha nem is mindig politikusak. Ez utóbbit úgy kell érteni, hogy olykor úgy viselkedik, mint egy gerillaharcos; egyedül, vagy Szél Bernadettel vág neki a dzsungelnek, hogy áttörje a Fidesz-erdőt. Azt az erdőt, amelyet tíz éve telepítget az Orbán-rezsim, és amely ellen – ezt már meg kellett tanulnia az ellenzéknek – csak közös erővel lehet felvenni a küzdelmet. Márpedig az ilyen harcmodor kontraproduktívvá is válhat, mint ahogy azzá is válik sok esetben. Nem lehet például blokádot hirdetni az MTVA elé kellő előkészítés és együttműködés nélkül, ennek ugyanis csak a kudarc lehet az egyenes következménye. És nem lehet az erkölcs bajnokát játszani úgy sem, hogy elvtelen segítséget nyújtok a kormánypártnak, hamis vádakkal, csakis azért, hogy mutassam elhatárolódásom – ez esetben – az antiszemita jelölttől. Hadházy most úgy viselkedett, mintha vissza akarna térni anyapártjához, függetlenként nyújt neki olyan segítséget, amely megkérdőjelezi elhivatottságát, amelyet a 2022-es váltás érdekében tapasztalhattunk eddig nála.

Nyilván nincs erről szó, bízzunk benne, hogy éppen ezt a magatartást tartotta elvszerűnek, jelezni akarván, hogy erkölcs terén nála nincs alku, és nincs szolidaritás. Ezt az attitűdöt kizárólag a már említett hamis állítások árnyékolják be. Nem véletlen, hogy a konkrét helyzetben oly hálásan hivatkozik rá a Fidesz.

Nem tudhatjuk, hogy pontosan mi volt a szándéka Hadházynak. Mi továbbra is a legjobbakat feltételezzük róla; hinni akarjuk, hogy annyi rosszat látott a Fidesz tagjaként belülről, hogy nem lehet más érdeke, mint a kormányváltás, és a korrupt rendszer felszámolása. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne joga bírálni, ha az összefogás egy rossz, korábbi kijelentései miatt, a bocsánatkérés ellenére, megkérdőjelezhető személyt indít országgyűlési képviselő-jelöltként. Ez azonban semmiképp nem hatalmazza fel arra, hogy olyasmikkel is megvádolja, amik valótlanok.

Nem a mi dolgunk eldönteni, de innen, távolról, úgy tűnik: az ellenzéknek szüksége van Hadházyra. És mindenkire, aki 2022-ben változást akar. Olyanokra viszont biztos nem, akik esetleg, ilyen-olyan okoknál fogva, csak színlelik az együttműködést.