Hamis és rossz minőségű egészségügyi védőfelszerelést találtak két kamionban

HírKlikk 2020. július 7. 10:09 2020. júl. 7. 10:09

Több mint négyszázezer hamis és rossz minőségű védőmaszkot, valamint nyolcvanezer egyéb egészségügyi védőeszközt találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Győr-Moson-Sopron megyei munkatársai az M1-es autópályán két kamionban – tájékoztatta a NAV megyei igazgatósága kedden az MTI-t.

Közleményük szerint, a 130 millió forint értékű szállítmányt lefoglalták, az ügyet feljelentéssel átadták a rendőrségnek rossz minőségű termék forgalomba hozatala és egészségügyi termék hamisítása bűncselekmény gyanúja miatt.

A pénzügyőrök az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerbe (EKÁER) bejelentett adatok alapján, ellenőriztek egy román rendszámú kamiont, amelynek rakterében háromszázhúszezer védőmaszkot, négyezer műanyag arcvédőt, ezer egyszer használatos védőöltözetet és öt oxigéngenerátort találtak.

A NAV munkatársai az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) bevonásával azt állapították meg, hogy a termékek a biztonságossági és minőségi követelményeknek sem felelnek meg.

Néhány nappal később, szintén az EKÁER adatai alapján, felfigyeltek a pénzügyőrök egy magyar rendszámú kamionra, amely ugyanattól a magyarországi feladótól ugyanarra a külföldi címre tartott, mint a román kamion.

A járműben több mint százezer védőmaszkot, harmincezer alkoholos kézfertőtlenítőt, tizenkétezer műanyag arcvédőt, tízezer orvosi szemüveget és húszezer gumikesztyűt találtak, amelyek szintén nem feleltek meg az előírt követelményeknek.

Az ellenőrzéskor az is kiderült, hogy a termékek jelentős részét nem jelentették be az EKÁER-ben.     

A közlemény hozzáteszi, hogy a NAV fokozott figyelmet fordít az engedély nélküli, hamis és silány minőségű egészségügyi termékek felderítésére és azok kereskedelemből való kizárására.

Forrás: MTI