Harangozó Tamás: Orbán becsípődése, hogy hergelje az embereket a szolgálati nyugdíjasok ellen

HírKlikk 2021. december 4. 08:55 2021. dec. 4. 08:55

2011-ben elvették a rendvédelmisek és a honvédség dolgozóinak a már megítélt, meglévő nyugdíjukat, amit aztán szolgálati járandósággá alakítottak, majd megadóztattak. Gyakorlatilag holnap mondhatják, hogy 50 százalékkal csökkentik vagy azt is, hogy megszüntetik – mondta a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában az MSZP frakcióvezető-helyettese. Harangozó Tamás emlékeztetett rá, itt szerzett jogról beszélünk, amit ezek az emberek a felszerelésük pillanatától kezdve, amíg szolgáltak, így tudták, és utólag, amikor már ledolgozták a fél életüket, elvették tőlük. Így az öregségi nyugdíjba vonulás időpontjáig teljesen értelmezhetetlen státuszban vannak.

„A leszolgált rendőrök és katonák kaptak egy olyan lehetőséget, hogy ha visszamennek, például a határ mentén kerítést őrizni, akár katonaként, akár rendőrként, akkor megszűntetik a 15 százalékos levonást, tehát újra dolgoztatják őket a már megszerzett pénzükért.”

Volt itt Kádár-huszározás, bohócozás, ne feledjük – tette hozzá Harangozó Tamás. Hecckampányt indítottak velük szemben, hogy az embereket hergeljék a szolgálati nyugdíjasokkal szemben.

„Persze, voltak kirívó esetek, de a döntő többségük leszolgálta a munkaidejét.” Meggyőződésem, hogy ez a miniszterelnök személyes becsípődése, ugyanis épeszű ország nincs, ahol ne lenne szolgálati nyugdíj – folytatta a szocialista politikus. „Ez nem azért van, mert szeretjük, vagy nem szeretjük a haza szolgálatára felesküdött embereket, de ők arra tesznek esküt, hogy életük, és testi épségük kockáztatásával is megvédik ezt az országot.”

„Nem mindent lehet megcsinálni hatvan évesen, vagy hatvan felett. Égő házból vagy felborult autóból embereket menteni nem lehet.”

Ezt akkor lehet rendbe tenni, ha jövő tavasszal nyer az ellenzék – mutatott rá Harangozó Tamás. „A közös ellenzéki programnak már része, de az MSZP kifejezetten vörös vonalnak tartja, hogy a volt szolgálati nyugdíjasok visszakapják a nyugdíjas státuszukat, megszüntetjük a levonást, és dolgozhatnak nyugdíj mellett, amit most nem lehet.”

Igenis, erkölcsi szempontból is kell nekik kárpótlás, ha már a fél életüket a haza szolgálatára fordították – fogalmazott a szocialista politikus. Egy miniszterelnöknek, belügyminiszternek meg kell köszönnie a munkájukat, ahelyett hogy rugdossa őket.

Harangozó Tamás emlékeztetett, a rendőri állomány hetven százaléka leszerelne, de nem engedik őket.

„Elképesztő fluktuáció van a jelenlegi állománynál is. Ennek egyik legplasztikusabb példája volt egy rendőr fiatalember, aki kampányarca volt a Gyere rendőrnek! című rendőrségi toborzásnak és filmnek, ő három hónap után jelentkezett Ausztriából, hogy elment mosogatni. Még mindig kétszázezer forint alatt van egy kezdő egyenruhás fizetése, miközben itt, Budapest környékén, áruházláncok, másnap reggeli kezdéssel 470 ezer bruttóért keresnek embereket. Ez így tarthatatlan.”

„Olyan életpályát kell nekik biztosítani, ahol évtizedekre előre kiszámíthatóan meg tudja nézni, milyen feltételeket kell teljesíteni és akkor 10-20-30 év múlva mennyit fog keresni és mikor vonulhat nyugdíjba.” – hangsúlyozta Harangozó Tamás az MSZP frakcióvezető-helyettese a KlikkFM rádióban.

Forrás: Hírklikk